Οι Ναζί θα ήθελαν οι Γερμανοί να υποστηρίζουν τη ναζιστική δικτατορία και να πιστεύουν στις ναζιστικές ιδέες. Για να πετύχουν αυτόν τον σκοπό, προσπάθησαν να ελέγξουν τα μέσα επικοινωνίας μέσω της λογοκρισίας και της προπαγάνδας. Σε αυτό περιλαμβανόταν ο έλεγχος των εφημερίδων, των περιοδικών, των βιβλίων, της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, των ταινιών και του ραδιοφώνου.

Πώς χρησιμοποιούσαν οι Ναζί τη λογοκρισία;

Όταν οι Ναζί ανήλθαν στην εξουσία το 1933, το γερμανικό Σύνταγμα εξασφάλιζε την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Μέσω διαταγμάτων και νόμων, οι Ναζί κατέλυσαν αυτά τα δικαιώματα των πολιτών και κατάργησαν τη γερμανική δημοκρατία. Από το 1934 η άσκηση κριτικής στη ναζιστική κυβέρνηση ήταν παράνομη. Ακόμα και το να πει κάποιος ένα αστείο για τον Χίτλερ θεωρούταν προδοσία. Οι πολίτες στη ναζιστική Γερμανία δεν μπορούσαν να λένε ή να γράφουν ό,τι ήθελαν.

Στα παραδείγματα λογοκρισίας υπό το ναζιστικό καθεστώς περιλαμβάνονταν τα εξής:

  • Κλείσιμο ή κατάσχεση αντιναζιστικών εφημερίδων.
  • Έλεγχος των ειδήσεων που παρουσιάζονταν στις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στα κινηματογραφικά επίκαιρα.
  • Απαγόρευση και κάψιμο βιβλίων που κατηγοριοποιήθηκαν από τους Ναζί ως αντιγερμανικά.
  • Έλεγχος του τι έγραφαν οι στρατιώτες στις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πώς χρησιμοποιούσαν οι Ναζί την προπαγάνδα;

Οι Ναζί χρησιμοποιούσαν την προπαγάνδα για να προωθούν τις ιδέες και τα πιστεύω τους. Από τον Μάρτιο του 1933, το καθεστώς στην προσπάθειά του να οργανώσει κεντρικά τις προπαγανδιστικές του ενέργειες, ίδρυσε ένα νέο υπουργείο με επικεφαλής τον Γιόζεφ Γκέμπελς. Το υπουργείο λεγόταν Υπουργείο Λαϊκής Διαφώτισης και Προπαγάνδας του Ράιχ.

Οι Ναζί χρησιμοποιούσαν διάφορα εργαλεία προπαγάνδας για να διαδώσουν τις ναζιστικές ιδέες. Στα παραδείγματα προπαγάνδας υπό το ναζιστικό καθεστώς περιλαμβάνονταν τα εξής:

  • Εκθειασμός του Αδόλφου Χίτλερ με τη χρήση της φωτογραφίας του σε καρτ ποστάλ, αφίσες και στον Τύπο.
  • Διάδοση αρνητικών εικόνων και ιδεών σχετικά με τους Εβραίους σε περιοδικά, ταινίες, σκίτσα και άλλα μέσα.
  • Μείωση των τιμών των ραδιοφώνων, ώστε περισσότεροι Γερμανοί να μπορούν να ακούν τις ναζιστικές ιδέες και ειδήσεις.
  • Μετάδοση ναζιστικών ομιλιών στο ραδιόφωνο και στα δημόσια μεγάφωνα.
  • Διοργάνωση μεγάλων και εορταστικών συγκεντρώσεων του Ναζιστικού Κόμματος
  • Δημιουργία ομάδων, όπως της Χιτλερικής Νεολαίας και του Συνδέσμου Γερμανίδων Κορασίδων, που καλλιεργούσαν ναζιστικά ιδεώδη.

Πώς λειτούργησαν συνδυαστικά η προπαγάνδα και η λογοκρισία;

Τα σχολικά εγχειρίδια είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς λειτούργησαν συνδυαστικά η προπαγάνδα και η λογοκρισία στο ναζιστικό καθεστώς. Οι Ναζί χρησιμοποιούσαν προπαγάνδα και λογοκρισία για να ελέγχουν τι διάβαζαν οι μαθητές στο σχολείο. Οι λογοκριτές των Ναζί απομάκρυναν ορισμένα σχολικά εγχειρίδια από τις τάξεις. Νέα σχολικά εγχειρίδια δίδασκαν στους μαθητές να υπακούν στο Ναζιστικό Κόμμα, να αγαπούν τον Χίτλερ και να μισούν τους Εβραίους.

Σημαντικές ημερομηνίες

10 Μαΐου 1933
Κάψιμο βιβλίων από τους Ναζί

Την άνοιξη του 1933, ναζιστικές φοιτητικές οργανώσεις με τη βοήθεια καθηγητών και βιβλιοθηκάριων συνέταξαν μεγάλες λίστες με βιβλία που θεωρούσαν αντιγερμανικά. Αυτές οι λίστες περιλάμβαναν βιβλία γραμμένα από Εβραίους συγγραφείς. Επίσης, περιλάμβαναν βιβλία μη Εβραίων συγγραφέων των οποίων οι ιδέες έρχονταν σε αντίθεση με τα ναζιστικά ιδεώδη. Τη νύχτα της 10ης Μαΐου 1933, οι Ναζί προχωρούν σε μαζικό κάψιμο βιβλίων. Κρατώντας πυρσούς, παρελαύνουν σε βραδινές πορείες, τραγουδούν ύμνους και ρίχνουν βιβλία σε τεράστιες φωτιές. Εκείνη τη νύχτα κάηκαν περισσότερα από 25.000 βιβλία.

28 Μαρτίου 1935
Πρεμιέρα της προπαγανδιστικής ταινίας Ο θρίαμβος της θέλησης

Η προπαγανδιστική ταινία της Λένι Ρίφενσταλ Ο θρίαμβος της θέλησης έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο. Η ταινία έδειχνε στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση του Ναζιστικού Κόμματος στη Νυρεμβέργη το 1934. Σκηνές από τη συγκέντρωση έδειχναν παιδιά να χαμογελούν, πλήθη να ζητωκραυγάζουν και ένστολους Ναζί. Παρουσίαζε επίσης στρατιωτικές παρελάσεις και μια ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ. Ο θρίαμβος της θέλησης έμελλε να γίνει μία από τις πιο διαβόητες ναζιστικές προπαγανδιστικές ταινίες.

Σεπτέμβριος 1939
Απαγορεύουν στους Γερμανούς να ακούν ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Λίγο αργότερα, το ναζιστικό καθεστώς κήρυξε παράνομη την ακρόαση ξένων ραδιοφωνικών εκπομπών. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να ελέγξουν τι πληροφορίες άκουγαν οι Γερμανοί για τον πόλεμο. Το ναζιστικό καθεστώς έβλεπε τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που προέρχονταν από το εξωτερικό ως απειλή για την ασφάλεια. Ανησυχούσαν για τις ξένες ραδιοφωνικές εκπομπές στις οποίες ορισμένοι Γερμανοί μπορούσαν να έχουν πρόσβαση από το ραδιόφωνο του σπιτιού τους. Μετέπειτα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, το καθεστώς καταδίκασε ανθρώπους ακόμα και σε θάνατο επειδή άκουγαν ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.