Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1938, το ναζιστικό καθεστώς οργάνωσε ένα κύμα αντισημιτικής βίας στη ναζιστική Γερμανία. Αυτή η συντονισμένη επίθεση έγινε γνωστή ως Κριστάλναχτ (Kristallnacht), δηλαδή η «Νύχτα των Κρυστάλλων» στα Γερμανικά. Ονομάστηκε έτσι από τα σπασμένα τζάμια των βιτρινών των καταστημάτων που γέμισαν τους δρόμους μετά τους βανδαλισμούς.

Αυτή η βίαιη ενέργεια έπρεπε να μοιάζει με ένα απροσχεδίαστο ξέσπασμα οργής ενάντια στους Εβραίους. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες των Ναζί είχαν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της με την υποστήριξη του Αδόλφου Χίτλερ. Τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου, διέταξαν μέλη παραστρατιωτικών ομάδων του Ναζιστικού κόμματος (των SS, των Ταγμάτων Εφόδου και της Χιτλερικής Νεολαίας) να επιτεθούν στις εβραϊκές κοινότητες.

Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν, οργανωμένες ομάδες από Ναζί προκάλεσαν όλεθρο στις ζωές των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία. Έκαψαν εκατοντάδες συναγωγές. Βανδάλισαν χιλιάδες επιχειρήσεις που ανήκαν σε Εβραίους σπάζοντας τα τζάμια στις βιτρίνες. Κατέστρεψαν εβραϊκά νεκροταφεία και σπίτια. Οι ηγέτες των Ναζί είπαν στην αστυνομία και στην πυροσβεστική να αγνοήσουν τις επιθέσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προστάτεψαν τους Εβραίους ή τις περιουσίες τους. Η πυροσβεστική δεν έσβησε τις φωτιές στις συναγωγές. Εκατοντάδες Εβραίοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων και σε ό,τι την επακολούθησε.

Το επόμενο πρωί, το ναζιστικό καθεστώς διέταξε την αστυνομία να συλλάβει περίπου 30.000 Γερμανούς Εβραίους άνδρες. Αυτοί οι άνδρες δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Η αστυνομία τούς συνέλαβε απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Νταχάου και το Μπούχενβαλντ. Οι συλλήψεις προκάλεσαν σοκ και τρομοκράτησαν τις εβραϊκές οικογένειες και κοινότητες. Οι ναζιστικές αρχές απελευθέρωσαν πολλούς από αυτούς τους άνδρες, με την προϋπόθεση ότι οι οικογένειές τους μπορούσαν να αποδείξουν ότι σκόπευαν να φύγουν από τη Γερμανία. Άλλοι άνδρες πέθαναν σε αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τους Εβραίους της Γερμανίας. Μετά από αυτήν, πολλοί Εβραίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε μέλλον για αυτούς στη ναζιστική Γερμανία.

Σημαντικές ημερομηνίες

7 Νοεμβρίου 1938
Ο καταλύτης για τη Νύχτα των Κρυστάλλων
Ο Έρσελ Γκρίνσπαν δολοφονεί τον Ερνστ φομ Ρατ. Ο Έρσελ Γκρίνσπαν ήταν ένας 17χρονος Πολωνοεβραίος που ζούσε στο Παρίσι. Ο Έρνστ φομ Ρατ ήταν ένας κατώτερος Γερμανός διπλωμάτης τοποθετημένος στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι. Ο Γκρίνσπαν έδρασε προφανώς από απόγνωση για τη μοίρα των γονιών του, τους οποίους το ναζιστικό καθεστώς είχε απελάσει από τη Γερμανία στην Πολωνία. Οι Ναζί εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονική επίθεση για να πυροδοτήσουν το αντισημιτικό πάθος. Ισχυρίστηκαν ότι ο Γκρίνσπαν δεν είχε δράσει μόνος του, αλλά ήταν μέρος μιας ευρύτερης εβραϊκής συνωμοσίας εναντίον της Γερμανίας. Όταν ο φομ Ρατ πέθανε στις 9 Νοεμβρίου, οι ηγέτες των Ναζί χρησιμοποίησαν αυτήν τη θεωρία ως πρόσχημα για τη Νύχτα των Κρυστάλλων.

9 Νοεμβρίου 1938
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς υποκινεί τη Νύχτα των Κρυστάλλων
Οι ηγέτες του Ναζιστικού Κόμματος από όλη τη Γερμανία συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο για να τιμήσουν το Πραξικόπημα της Μπυραρίας (Beer Hall Putsch). Το Πραξικόπημα της Μπυραρίας ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ το 1923 να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πληροφορήθηκαν ότι ο φομ Ρατ κατέληξε από τα τραύματά του. Προς απάντηση, ο Γερμανός υπουργός προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς εκφωνεί έναν παθιασμένο αντισημιτικό λόγο. Με την άδεια του Χίτλερ, ο Γκέμπελς καλεί σε επίθεση ενάντια στις εβραϊκές κοινότητες της Γερμανίας. Μετά τον λόγο, οι αξιωματούχοι των Ναζί επικοινωνούν με τις περιφέρειές τους και μεταφέρουν τις οδηγίες του Γκέμπελς. Αυτό έχει ως επακόλουθο τα βίαια επεισόδια που στις μέρες μας είναι γνωστά ως Κριστάλναχτ ή αλλιώς η «Νύχτα των Κρυστάλλων».

15 Νοεμβρίου 1938
Οι Αμερικανοί καταδικάζουν τη Νύχτα των Κρυστάλλων
Τα πρωτοσέλιδα των αμερικάνικων εφημερίδων καταδικάζουν τις βιαιότητες της Νύχτας των Κρυστάλλων. Σε μια συνέντευξη τύπου, στις 15 Νοεμβρίου 1938, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ καταγγέλλει την αντισημιτική επίθεση. Σε μια επίσημη ανακοίνωση γράφει, «Εγώ προσωπικά, μετά βίας θα μπορούσα να πιστέψω ότι τέτοια πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν σε έναν πολιτισμό του εικοστού αιώνα.» Ο πρόεδρος ανακαλεί τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία.