Ludmilla, Romanya’nın Kişinev şehrinde yaşayan, asimile olmuş Yahudi bir ailede dünyaya geldi. Doktor olan annesiyle birlikte Polonya’da yaşıyordu. 1 Eylül 1939’da Almanya Polonya’yı işgâl edince Krakov’a götürüldüler. Ludmilla, zorunlu olarak Krakov gettosunda yaşamaya başladı. Annesi ise Varşova gettosuna gönderildi. Alman sanayici Oskar Schindler’in arkadaşı olan bir işadamının, Plaszow çalışma kampında bulunan fabrikasında çalışmaya başladı. Schindler, Ekim 1944’te Yahudi işçilerin bir kısmını kurtarmak için onları Südet’teki Bruennlitz kampında bulunan mühimmat fabrikasına getirdi. Ludmilla gönderilecek işçilerin arasında, Schindler’in listesinde yer alıyordu. O ve yaklaşık 300 kadın Bruennlitz’e varmadan Auschwitz’de tutuklanmıştı. Bazı işçiler mühimmat üretimini sabote etmeye çalışıyordu. Ludmilla, Mayıs 1945’te serbest bırakıldı.
Schindler, en başından beri yaşam şartlarımızı kolaylaştırmak için elinden geleni yapmaya çalışıyordu. Fazla elbisemiz yoktu. Yani üzerimizdekiler hariç, hiç elbisemiz yoktu. Sanıyorum erkeklerin yan taraftaki fabrikadan yün çalmalarına izin verdi. Fabrika zaten boştu, çalışan kimse yoktu, terk edilmişti. Yünümüz vardı, erkekler bir de fabrikadaki makinelerde örgü şişleri yaptılar. Kadınlar süveter, atkı gibi şeyler örmeye başladı. Erkekler sigara içmek istiyordu. Nasıl buldular bilmiyorum ama yine yan taraftaki fabrikada soğan bulmuşlar. Gerçekten de soğan kabuklarını içiyorlardı. Yiyeceklere gelince, civardaki her yer yavaş yavaş tahliye edildiğinden yiyecek bulmak Almanlar için bile zordu ama Schindler bir şekilde yiyecek buluyordu. Karnımız hep açtı ama bu açlık Auschwitz’dekine benzemiyordu. Açtık ama gelecek için umudumuz vardı. Bize her zaman, az da olsa ekmek vermeye çalıştı. Ranza arkadaşım gerçekten çok iyi ekmek kesiyordu. Yanlış hatırlamıyorsam ekmeği çok ince 13 dilime ayırabiliyordu. Parçalar bu kadardı. Kocama sekiz parça veriyordum, benim için yeterli olan beş parçayı da kendim yiyordum. Kocam benden daha iriydi.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.