نوربرت قانون خوانده و در برلن مددکار اجتماعی بود. او در برنامهی Kindertransport (انتقال کودکان) کار میکرد و مسئول تنظیم برنامه انتقال کودکان یهودی از اروپا به بریتانیای کبیر بود. والدین او نیز که در برلن زندگی میکردند در دسامبر ۱۹۴۲ تبعید شده بودند. نوبرت، همسر و فرزندش نیز در مارس ۱۹۴۳ به آشویتس تبعید شدند. او را از همسر و فرزندش جدا کردند و به برای کار اجباری به محل کار بونا در نزدیکی اردوگاه آشویتس ۳ (مونوویتس) فرستادند. نوربرت از اردوگاه آشویتس نجات پیدا کرد و در ماه مه ۱۹۴۵ توسط نیروهای ایالات متحده در آلمان آزاد شد.
به نوعی، به دلایلی که توضیح آن دشوار است تاحدی احساس راحتی کردیم. زیرا پس از هفتهها انتظار و هفتهها توقع، با دانستن اینکه پیش از این قطارهای بسیاری برلن را به این مقصد ترک کردهاند و انتقالهای بسیاری انجام شده است، فکر میکردیم حالا یک فصلی جدیدی آغاز شده و در واقع با خوشبینی به آن نگاه میکردیم، امیدوار بودیم یا باور داشتیم و در این رویا بودیم که به یک اردوگاه کار اجباری میرویم و در آنجا کار میکنیم، اما زنده میمانیم و برای پایان جنگ صبر میکنیم. من با فرزند و همسرم بودم، فرزندم زیاد میخوابید. سخت بود بفهمیم به کجا میرویم، اما وقتی متوجه شدیم که به سمت شرق حرکت میکنیم، ما، یعنی من و همسرم دربارهی زمانی صحبت کردیم که چند سال پیش برای ماه عسل این مسیر را به میل خود و به سوی سیلزی طی کرده بودیم. همسرم و دیگران روی کارت و کارت پستالها چیزی مینوشتند، چون بر اساس انتقالهایی که قبلآ از برلن انجام شده بود، میدانستیم کارتهایی را که مردم بیرون میریختند، افراد دیگری در بیرون برداشته و پست میکنند و این جالب بود. دوباره بگویم، تا حدی حال ما خوب بود به اندازهای که حتی شروع به آواز خواندن کردیم. سرودی در جنبش جوانان- به زبان عبری- بود که میگفت، «چقدر نشستن دوستان کنار هم زیباست و چقدر باهم بودن در دوستی زیباست.» خب به طور کلی بگویم، جو پر از انتظاری بود. عصر جمعه بود و وقتی هوا تاریک شد یک خانم مسن یادش آمد که با خود شمع به همراه دارد. وقتی شمعها را روشن میکرد و دعا میخواند و به نوعی احساس دلگرمی کردیم. الان واقعاً غیرعقلانی به نظر میرسد – البته هیچکس، هیچکس خبر نداشت- که ۹۵ درصد از افراد حاضر در قطار، فردا را نخواهند دید.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.