The first German troops to return from the conquests of Poland and France march through the Brandenburg Gate in Berlin.

Almanya’nın Savaş Zamanında Genişlemesi

Eylül 1939'dan Kasım 1942'ye kadar II. Dünya Savaşı'nın ilk üç yılında elde edilen bir dizi askerî başarı, Almanya'nın Avrupa kıtasına hâkim olmasını sağladı.

German troops parade through Warsaw after the invasion of Poland.

Polonya’nın teslim olmasının ardından Alman birlikleri, Varşova’da geçit töreni yapıyor. Varşova, Polonya, 28–30 Eylül 1939.

Katkıda bulunanlar:
  • National Archives and Records Administration, College Park, MD

Almanya, Eylül 1939'da Polonya'yı işgal etti. Polonyalılar, birkaç hafta içinde teslim oldu. Almanlar, eski serbest Danzig kentini ve tüm Batı Polonya'yı, Batı Prusya, Poznan, Yukarı Silezya ve Lodz (adı Litzmannstadt olarak değiştirildi) illeriyle birlikte ilhak etti. Orta ve Güney Polonya, Ekim 1939'da Polonya Genel Hükümeti olarak birleştirildi.

Germany invaded Norway on April 9, 1940, simultaneously attacking Norway's coastal cities from Narvik in the far north to Oslo in the south. Despite Allied naval superiority, German naval forces played an important role in the campaign. This footage shows German naval units sailing towards Norway in rough seas. German victory in Norway secured access to the North Atlantic for the German navy, especially the submarine fleet, and safeguarded transports of Swedish iron ore for Germany's war industry.

Katkıda bulunanlar:
  • National Archives - Film

Almanya, 1940'ın Nisan ve Haziran ayları arasında Danimarka ve Norveç'i ele geçirdi. Almanlar, seçimlerin yasaklanmasına rağmen Danimarka hükümetinin görevde kalmasına ve ülkeyi idare etmesine izin verdi. Norveç, Alman askerî ve SS/Polis işgal yetkilileriyle iş birlikçi Norveç polisi ve idaresiyle yöneten bir Alman Reich Komiseri'nin idaresi altına girdi.

Almanların Kuzeybatı Avrupa ve Fransa'nın içlerinde açtıkları Batı Cephesi, Müttefik sınırlarını yerle bir etti. Altı hafta içinde İngiltere Kıta'dan kuvvetlerini çekti ve Fransa Almanya ile ateşkes imzalanması talebinde bulundu. Fransa'nın başkenti Paris, 14 Haziran 1940'ta düştü. Bu sahnede zafer kazanmış Alman Kuvvetleri’nin Versay ve Paris'teki Eyfel Kulesi'nde göndere swastika bayraklarını çekmesi görülüyor. Fransa krallarının geleneksel mekanı Versay'ın Almanlar için sembolik açıdan anlamı büyüktü: Versay 1871'de Alman İmpratorluğu'nun ilanının yapıldığı ve 1919'da Versay Antlaşması'nın imzalandığı yerdi. Versay Anlaşması, I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından Almanya'ya aşağılayıcı barış şartlarını kabul ettirdi.

Katkıda bulunanlar:
  • National Archives - Film

Alman kuvvetleri, 10 Mayıs 1940 günü Batı Avrupa'yı işgal etti. Lüksemburg aynı gün teslim oldu ve sonunda Almanya'ya ilhak edildi. Hollanda ordusu, 15 Mayıs'ta teslim oldu. Belçikalılar ise 28 Mayıs'ta silah bıraktı. Hollanda, bir Alman Reich Komiseri'nin yönetimi altına girdi. Alman mülkî idaresi, iş birlikçi Hollanda idaresini yönetmeye başladı. Belçika, Alman askerî işgaline uğradı. Fransa, 22 Haziran 1940 günü Nazilerle mütareke imzaladı. Mütareke şartlarına göre, Kuzey Fransa ve Fransa'nın Atlantik kıyıları Alman askerî işgali altına ve Güney Fransa, Akdeniz kıyısı da dâhil olmak üzere, I. Dünya Savaşı kahramanı Henri Petain liderliğindeki bir iş birlikçi Fransız hükümetinin yetki alanına girdi. Vichy Fransası olarak bilinen bu rejim, savaş sırasında sözde tarafsız olsa da yürüttüğü dış ve iç politikalarda tamamiyle Nazi Almanyası'na bağımlıydı. Müttefiklerin Kasım 1942'de Fransız Kuzey Afrikası'na başarılı şekilde çıkmasından sonra Alman birlikleri, Güney Fransa'yı işgal etti.

A flag bearing a swastika is raised over the city hall in Sarajevo after German forces captured the city.

A flag bearing a swastika is raised over the city hall in Sarajevo after German forces captured the city. Sarajevo, Yugoslavia, April 16, 1941.

Katkıda bulunanlar:
  • National Archives and Records Administration, College Park, MD

Nazi Almanyası, Mart 1941'de Mihver müttefiki İtalya'ya yardım etme amacıyla Yugoslavya ve Yunanistan'ı işgal etti. Yugoslavya, iki hafta içinde dağıldı. Almanlar, İtalyan müttefikleriyle birlikte Slovenya'yı bölerek ülkenin kuzeydoğusunu ilhak etti; faşist Ustasa hareketinin liderliğinde bağımsız bir Hırvat devletini (Bosna Hersek'i de içeren) destekledi ve Sırbistan'ı askerî işgal altına aldı. Yunanistan, kuzeybatı kıyısını İtalya'nın ilhak ettiği Arnavutluk'a ve Trakya'yı Bulgaristan'a kaptırdıktan sonra Alman ve İtalyan işgal bölgelerine ayrılarak Alman ve İtalyan askerî idaresi altına girdi.

Alman birlikleri, İtalyan mevkidaşlarının İngiliz kuvvetlerini İtalya kontrolündeki Libya'dan çıkarmasına ve İngiltere kontrolündeki Mısır'ı 1941 baharında işgal etmesine de yardımcı oldu.

Nazi Almanyası, Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ni işgal etti. Almanlar, Sovyetler Birliği'nin Alman-Sovyet Paktı'na göre 1939'da işgal ve ilhak ettiği Doğu Polonya'dan Sovyet kuvvetlerini çıkardıktan sonra Bialystok bölgesinin idaresini Doğu Prusya'ya bağladı ve Güneydoğu Polonya'da bulunan Lvov yakınlarındaki Doğu Galiçya'yı Generalgouvernement'a ekledi.

The German army (Wehrmacht) regarded the war in the east as a crusade against communism and not subject to the "normal rules" of war. After the German invasion of the Soviet Union in June 1941, Soviet soldiers followed a "scorched earth" policy to hinder the German advance. In this German newsreel footage, German soldiers approach a burning village, one of many destroyed during the invasion of the Soviet Union.

Katkıda bulunanlar:
  • Bundesarchiv Filmarchiv

Alman Birlikleri, 1941 Temmuz'undan Aralık başına kadar Baltık devletlerini (Estonya, Letonya ve Litvanya), Belarus'u, Ukrayna'nın büyük bir bölümünü ve Rusya topraklarının genişçe bir kısmını ele geçirdi. Almanlar, 1941'in Aralık ayı başlarında kuzeyde Leningrad'ı kuşatma altına aldı, merkezde Moskova dolaylarına ulaştı ve güneyde Kafkaslara açılan kapı olan Rostov'u ele geçirdi.

Invasion of the Soviet Union, 1941-1942
Katkıda bulunanlar:
  • US Holocaust Memorial Museum

1941-1942 kışında Sovyet ordusu tarafından ağır yenilgilere uğratılan Alman birlikleri, 1942 yazında saldırılarını sürdürdü. Sonbahar başlarında Mihver ilerleyişinin coğrafi sınırlarına ulaştılar: Sovyetler Birliği'ndeki Stalingrad ve Kafkasya bölgesinin orta kısmı ile Mısır'daki El-Alameyn.

Kasım 1942 ile Temmuz 1943 arasında savaşın gidişatı Almanya aleyhine döndüğünde Alman birlikleri, yine de doğrudan Alman hâkimiyetini yaymaya devam etti. İtalyanların Eylül 1943'te Müttefiklere teslim olmasının ardından Almanlar, Kuzey ve Orta İtalya'yı, İtalyan işgali altındaki Yunanistan'ı, Yugoslavya'yı ve Arnavutluk'u işgal etti. Alman birlikleri, Mart 1944'te Mihver ittifakından ayrılmasını engellemek için Macaristan'ı işgal etti. Sovyetler, Ağustos 1944'te Doğu Prusya sınırından Almanya topraklarına saldırılar düzenlerken bile Alman birlikleri, bir ayaklanma başlatan Slovak direnişinin ardından Slovakya'yı işgal etti.

Defeat of Nazi Germany, 1942-1945
Katkıda bulunanlar:
  • US Holocaust Memorial Museum

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.

Sözlükçe