1941–1943 arasında Nazi işgali altındaki Doğu Avrupa'daki 100 kadar Yahudi gettosunda yeraltı direniş eylemleri başladı. Direnişçilerin asıl hedefi ayaklanmaları organize etmek, gettolardan çıkmayı sağlamak ve Almanlara karşı verilen savaşta partizanların yanında yer almaktı. Yahudiler ayaklanmaların Almanları durdurmayacağını biliyordu ve yalnızca çok az sayıdaki direnişçi partizanlara katılabildi. Yine de Yahudiler Almanlara karşı direnme kararı aldı. Dahası, en olumsuz koşullar altında dahi, Yahudi esirler bazı Nazi kamplarında, hatta Treblinka, Sobibor ve Auschwitz'deki ölüm merkezlerinde direniş ve ayaklanmaya başlatmayı başardı. Kruszyna (1942), Minsk Mazowiecki (1943) ve Janowska'da (1943) da ayaklanmalar meydana geldi. Pek çok diğer kamplarda da tutuklular partizan birimlerine katılmak için kaçış organize etti.
Başka OkumalarÇok büyük engellere karşın Almanya tarafından işgal edilmiş Avrupa'daki Yahudilerin çoğu, Almanlara karşı silahlı direnişte bulundu. Tek başlarına ya da gruplar hâlindeki Yahudiler, Almanlara ve müttefiklerine karşı planlı ya da plansız direnişlerde gerçekleştirdi. Yahudi partizanlar, orman ve gettolarda cephe hatlarının gerisinde kurdukları üsler sayesinde özellikle doğuda aktif olarak faaliyet gösterdi. Antisemitizm doğuda yaygın olduğundan, çevredeki halktan çok fazla destek bulamadılar. Bu durumda dahi 20.000 kadar Yahudi Doğu Avrupa ormanlarında Almanlarla savaştı.
Başka OkumalarWe would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.