Barbara, Romanya’nın Kuzey Transilvanya bölgesinde bulunan Arad vilayetinde doğdu. Macar ordusunun 1940 yılında bölgeyi işgaline kadar okula gitti ve işgalden sonra okula devam etmesine izin verilmedi. Almanların 1944 yılında Macaristan’ı işgalinden sonra Yahudilere karşı ayrımcılık şiddetlendi. Barbara ve ailesi, zorla Oradea gettosuna gönderildi. Auschwitz’e sürülene kadar getto hastanesinde çalıştı. Auschwitz’de fazladan yiyecek almak için mutfaklarda çalıştı. Başka bir kampa sürüldü ve daha sonra ölüm yürüyüşüne zorlandı. Savaşın sonuna doğru Kızıl Haç, Barbara’yı kurtardı. II. Dünya Savaşı’nın ardından Arad’a geri döndü ve biyokimyacı olarak çalıştı.
Kapıları açtıklarında beyaz kıyafetler giymiş ve önünde kızıl haç olan kep takmış hemşireleri gördük. Bizim vagona ulaştıklarında iki ya da üç sivil hemşire, bir de Wehrmacht [Alman Silahlı Kuvvetleri] personeli vardı. Bir adam, bize “Artık özgürsünüz ve geceyi burada geçireceksiniz” dedi. Evet, bize Danimarka sınırındaki bir kasaba ya da şehir olan Padborg’da olduğumuzu söylediler. Şehirde değildik. Geceyi geçirmemiz için bizi bir çiftliğe götürdüler. “Şu anda Danimarka ve Almanya sınırındasınız, yarın da İsveç’e gideceksiniz. Geceyi burada geçirdikten sonra özgürsünüz” dediler. Herkes ağlamaya, çığlık atmaya başladı: “Annem nerede? Kız kardeşim nerede? Babam nerede?” Büyük bir şok geçiriyorduk, ne düşüneceğimizi bilmiyorduk. Sonra Kızıl Haç vagonları geldi ve bizi o vagonlara yerleştirip yakındaki bir çiftliğe götürdüler. O kadar çok bitlenmiştik ki hepimizi dezenfekte edemediler. Bizi bir masaya oturtup yiyecek verdiler. Biraz sütle tahıl ezmesi. Süt fazla değildi. Hâliyle aç kurtlar gibi yedik. Çok açtık. Bize fazla yiyecek vermediklerini, çünkü bu kadar büyük bir açlıktan sonra fazla yemenin iyi olmayacağını söylediler.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.