Almanlar 1938’de Avusturya’yı ilhak ettikten sonra Leo kaçmayı denedi. Sonunda Belçika’ya vardı. 1940’ta Fransa’daki St.-Cyprien kampına sürüldü ancak kaçtı. Leo 1942’de gizlice İsviçre’ye kaçırıldı ancak tutuklanarak tekrar Fransa’ya, bu sefer Rivesaltes ve Drancy kamplarına gönderildi. Trenle Polonya’daki Auschwitz’e götürülürken bir arkadaşıyla birlikte trenden kaçtı. Leo 1943’te Fransız yeraltı örgütüne katıldı. 1947’de Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi.
Drancy’ye vardık ve kayıt yaptırdık. Drancy’de kayıt işlemi, insanlıktan çıkma sürecinin ilk adamıydı. Bir numara, oraya vardığımızda, gözlerinden sorular okunan yüzler gördük. Pek çok soru vardı, “Nereden geliyorsunuz? Dışarısı nasıl? Ne düşünüyorsunuz?” ya da “Ne haberler getirdiniz?” Herkes yeni gelenlerin etrafında toplanıyordu çünkü iletmek istedikleri şeyler olabiliyordu. Biz de giriş işleminin yapılacağı ve saatlerimizin, yüzüklerimizin, belli eşyalarımızın, paramızın alınacağı barakaya gittik. Başka bir psikolojik dalavere daha yapılıyordu. Sizden aldıkları eşyalar için bir fiş veriyorlar, bir de “Sakın kaybetme, yoksa eşyalarını asla geri alamazsın. That Bu senin numaralı fişin” diye nasihat ediyorlardı. Üzerinde numara vardı. Düşünün.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.