Thomas’ın ailesi 1938’de Zilina’ya geldi. Slovak Hlinka Muhafızları Yahudilere karşı tacizlerini artırdığı için aile, Zilinka’dan ayrılmaya karar verdi. Thomas ve ailesi en sonunda Polonya’ya girdi, ne var ki Eylül 1939’daki Alman işgâli, İngiltere’ye gitmek için ülkeden çıkmalarını engelledi. Aile, Nisan 1941’de bir gettonun kurulduğu Kielce’de kaldı. Ağustos 1942’de Kielce gettosu tasfiye edildiğinde Thomas ve ailesi, aynı ay meydana gelen Treblinka sürgünlerinden kurtulmayı başardı. Onun yerine zorunlu çalışma kampına gönderildiler. Ağustos 1944’te Thomas, ailesiyle birlikte Auschwitz’e gönderildi. Ocak 1945’te Sovyet birlikleri yaklaşırken Thomas ve diğer mahkûmlar, Auschwitz’den ölüm yürüyüşüne çıkarıldı. Thomas, Almanya’daki Sachsenhausen kampına gönderildi. Nisan 1945’te Sovyetlerin Sachsenhausen kampını azat etmesinin ardından Thomas yetimhaneye yerleştirildi. Akrabaları onu buldu ve Göttingen’de annesiyle yeniden bir araya geldi. 1951’de Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti.
Ha-Shomer ha-Tsa’ir adlı bir Siyonist grup, yetimhaneye sızdı. O zamanlar Filistin olan İsrail’e gitmek isteyenlerle ilgilenen bir avukat vardı. İsimleri bir listeye yazdı ve tek tek Polonya’daki Siyonist bir kibbutza ya da kampa kaçtık. Ve oradan Filistin’e gönderildik. Ben de bu gruba katıldım. Sorun, Auschwitz’de ya da başka kamplarda bulunan tek kişi olmamdı. Bu yüzden benim en son kaçmama karar verildi. Çünkü kamp hakkında bilgiler vermem için radyoda benimle röportaj yapılacaktı ve kaçarsam bütün operasyonun heba olacağını düşünüyorlardı. Benim adım da listeye alındı. Liste, Filistin Yahudi Ajansı’na, Kudüs’e gönderildi. Bana ne zaman kaçacağımı haber vereceklerini söylemişlerdi ama son kaçan kişi olacaktım. Bu esnada inanılmaz bir şey oldu. Kamptan kurtulan annem, erkek kardeşim ve annemin erkek kardeşi Amerika Birleşik Devletleri’ndeydi ve her yerde beni aramaya başlamışlardı—savaştan sonra tabii. Ama beni bulamamışlardı. Annem hayatta olduğumu dair umudunu hiç yitirmemiş. Ona herkes hayatta kalmamızın imkânsız olduğunu söylemiş. Ama o hayatta olduğuma inanmış. Aradıkları yerler arasında elbette Filistin Yahudi Ajansı da varmış. Filistin Yahudi Ajansı’nın arama bürosundaki biri, Polonya’daki yetimhaneden Filistin’e gelecek olan bir çocuk olduğunu ve annemin Almanya’da aradığı çocuğun eşkâline uyduğunu fark etmiş. Sonra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dayıma haber vermiş. Annemle bu şekilde yeniden bir araya geldim.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.