Şu anda uluslararası yargıç olan Thomas Buergenthal, Auschwitz ve Sachsenhausen toplama kamplarından kurtulan en genç kişilerden biriydi. 17 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Yargıç, Amerikan İnsan Hakları Mahkemesi başkanlığı ve El Salvador için Birleşmiş Milletler Gerçek Komisyonu üyeliği görevlerini üstlendi. Buergenthal, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Holokost Anı Müzesi’nin Vicdan Komitesi başkanıydı. Buergenthal, Mart 2000’de Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin üyesi oldu ve bu görevi hâlâ devam ettirmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde uluslararası adalete, diğer ülkelerdekinden çok farklı bir şekilde bakılması beni her zaman çok etkilemiştir. Diğer ülkelerde genellikle uluslararası adalet en iyi şekilde, mesela, korkunç bir iç savaşın ya da korkunç bir diktatörlüğün ardından edinilir diye bakılır. Çünkü işlenmiş olan suçların tümüne hitap edecek kadar meşru ya da güvenilir bir iç mekanizma olmadığı düşünülür. Mesela, gerçek komisyonları ya da bu amaca yönelik mahkemeler, tesis edilmiş kurumlara bir örnektir. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nde yargı kurumlarımıza çok güveniriz ve kendi ülkelerinde geliştirilmediği, başka bir ifadeyle yalnızca Amerikalı yargıçları olmadığı için uluslararası yargı kurumlarına kuşkuyla bakarız. Bu, ABD’nin uluslararası ceza mahkemeleriyle yaşadığı bazı sorunlara da yol açan ilginç bir felsefî ayrımdır. ABD’deyken başka ülkelerin uluslararası mahkemeleri ve hatta insan hakları kuruluşlarını neden bu kadar güçlü bir şekilde desteklediğini anlamıyoruz. Çoğu ülkeye göre uluslararası adalet, yaşadıkları ve yaşayabilecekleri şeylerin uluslararası bir merci tarafından düzgün ve tarafsız bir şekilde ele alacaklarına inanmaları için büyük öneme sahip. Kendi iç kurumlarında bu güven yok.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.