Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζούσαν στην Ευρώπη περίπου ένα εκατομμύριο Ρομά (Τσιγγάνοι). Η μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά –περίπου 300.000- ζούσε στη Ρουμανία. Αυτό το φιλμ δείχνει μια κοινότητα Ρομά (Τσιγγάνων) στη Moreni, μια μικρή πόλη βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου. Πολλοί Ρομά ακολουθούσαν νομαδικό τρόπο ζωής και συχνά εργάζονταν ως μικρέμποροι, τεχνίτες, έμποροι, εργάτες και μουσικοί.
Προβολή ΑντικειμένουΑυτό το φιλμ δείχνει έναν καταυλισμό Ρομά (Τσιγγάνων) κοντά στο Βερολίνο της Γερμανίας, κατά το τελευταίο έτος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αν και οι Ρομά (Τσιγγάνοι) είχαν έρθει αντιμέτωποι με διώξεις στη Γερμανία και πριν την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1933, οι Ναζί τους θεωρούσαν φυλετικούς εχθρούς, οι οποίοι έπρεπε να εντοπίζονται και να θανατώνονται. Δεκάδες χιλιάδες Ρομά δολοφονήθηκαν από τα Einsatzgruppen (κινητές μονάδες εξόντωσης) στην ανατολική Ευρώπη ή εκτοπίστηκαν σε κέντρα εξόντωσης στην κατεχόμενη Πολωνία.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Γερμανία και οι σύμμαχοί της στον Άξονα εισέβαλαν στη Γιουγκοσλαβία τον Απρίλιο του 1941. Οι Γερμανοί, πιθανότατα, κινηματογράφησαν αυτό το φιλμ αφού κατέλαβαν τη νότια Σλοβενία μετά την ιταλική συνθηκολόγηση το 1943. Το φιλμ βρέθηκε στα αρχεία των Ουστάσι (Κροάτες φασίστες) μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δείχνει τις θλιβερές συνθήκες διαβίωσης που υπέστησαν οι Ρομά (Τσιγγάνοι) στην κατεχόμενη βόρεια Γιουγκοσλαβία.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Εύα Justin ήταν η βοηθός του Δρ. Robert Ritter, του "ειδικού" του Τρίτου Ράιχ στους Ρομ (Τσιγγάνοι). Μελέτησε τα παιδιά αυτά ως μέρος της διατριβής της για τα φυλετικά χαρακτηριστικά των Ρομ. Τα παιδιά έμεναν στο Άγιο Josefspflege, ένα καθολικό ορφανοτροφείο στο Mulfingen της Γερμανίας. Η Εύα Justin ολοκλήρωσε την έρευνά της αμέσως μετά τη λήψη του φιλμ. Τα παιδιά απελάθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου και τα περισσότερα δολοφονήθηκαν.
Προβολή Αντικειμένου
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.