Alman toplama kamplarında kullanılan mahkûm işaretleri tablosu. Dachau, Almanya, 1938–1942 civarı.
Başka OkumalarBir Alman askeri, Ukrayna’daki Uman kampında Sovyet savaş esirlerinin başında. Sovyetler Birliği, 14 Ağustos 1941.
Başka OkumalarAlmanlar, Sovyet savaş esirlerinin bulunduğu Rovno kampında mahkûmları gözetim altında tutuyor. Rovno, Polonya, 22 Haziran 1941 sonrası.
Başka OkumalarRomanlar (Çingeneler) için kurulan bir tutuklama kampında yoklama. Lackenbach, Avusturya, 1940–1941.
Başka OkumalarBu tafta ve pamuklu etek, 1920'lerden kalmadır. Almanya, Frankfurt'ta doğan, savaştan önce Almanya'da yaşayan Roman (Çingene) bir kadına aitti. Bu kadın, Naziler tarafından tutuklandı ve Auschwitz, Ravensbrueck, Mauthausen ve Bergen-Belsen kamplarında tutsak edildi. Kampın dağıtılmasından kısa süre bir süre önce, Bergen-Belsen'de 1945'te öldü. Eşi ve altı çocuğundan ikisi de kamplarda hayatlarını kaybetti.
Başka OkumalarRomanlar (Çingeneler), Nazi rejimi tarafından ırksal nedenlerden ötürü zulüm edilen gruplar arasındaydı. Romanlar tutuklama, sürgün ve zorunlu çalıştırmaya maruz bırakıldı. Ölüm kamplarına gönderildi. Einsatzgruppen (Mobilize Katliam Birlikleri) de Almanya tarafından işgal edilmiş doğu topraklarında on binlerce Romanı öldürdü. Romanların kaderi de Yahudilerinkine çok benziyordu. Holokost sırasında öldürülen Roman sayısını belirlemek zordur. Savaştan önce Avrupa'da yaşayan bir milyon Romandan 200.000 ila 500.000'inin hayatlarını kaybettiği tahmin edilmektedir.
Başka OkumalarJoseph ve ailesi Roman Katoliklerdi. Almanya'nın 1939'da Polonya'yı işgal etmesinin ardından, Almanya'da zorunlu çalıştırılacak Polonyalıların toplanmasına başlandı. Joseph iki kez yakalanmaktan kurtuldu. Ancak 1941'de üçüncü defasında Almanya, Hannover'deki zorunlu çalıştırma kampına gönderildi. Dört yılı aşkın bir süre betonarme hava saldırısı sığınaklarının inşasında çalıştırıldı. 1945'te Amerikan Kuvvetleri’nin kampa girmesinin ardından, zorunlu çalıştırma kampı zorla göç ettirilmiş insanlar kampına dönüştürüldü. Joseph, 1950'de Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş vizesi alana kadar kampta kaldı.
Başka OkumalarJulian'ın Katolik annesi ve babası Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmişti. Ancak annesi Polonya’ya döndü. 1939’da Julian bir tüfek gizlediği için yakalanarak çiftlik işlerinde çalıştırılmak üzere Avusturya’ya sürüldü. Çiftlikte çiftlik sahibinin kızı ve gelecekte eşi olacak Frieda ile tanıştı. Avusturyalılar ile Polonyalılar arasındaki ilişkiler yasadışı ilan edildiğinden 1941’de tutuklandı. 1942’de de Almanya’daki Flossenbürg kampına sürüldü. 1945’teki bir zorunlu yürüyüş sırasında ABD birlikleri tarafından özgürlüğüne kavuşturuldu. Julian ve Freida savaştan sonra evlendiler.
Başka OkumalarKarl, Kuzey Almanya’da Bad Zwishenahn adlı küçük bir kasabada doğdu. İki yaşındayken ailesi Bremerhaven limanına taşındı. Babası denizci, annesi de yerel bir hastanede hemşireydi. Babası öldükten sonra Karl annesiyle yaşamaya devam etti. Karl bölgedeki kilisede diyakoz olarak eğitim almaya başladığında 20 yaşındaydı.
1933–39: Kıskanç sevgilim beni ihbar edip ceza yasasının eşcinselliği "doğal olmayan" bir eylem olarak tanımlayan 175. paragrafı uyarınca tutuklandığımda 26 yaşındaydım. Bu yasa yıllardır mevcut olmasına karşın Naziler kapsamını genişletti ve eşcinsellerin toplu olarak tutuklanması için bir neden olarak kullandı. Hamburg yakınlarında "175’çilerin" pembe üçgen işareti taktıkları Neuengamme toplama kampında hapsedildim.
1940–44: Biraz hemşirelik eğitimi aldığım için Wittenberg alt kampındaki mahkûm hastanesine çalışmak üzere gönderildim. Bir gün bir muhafız, Polonyalı savaş esiri hastalara verilen ekmek miktarını azaltmamı emretti. Ama ben reddettim ve Polonyalılara bu şekilde davranmanın insanî olmadığını söyledim. Ceza olarak Auschwitz’e gönderildim ve bu sefer "175’çi" yerine siyasi mahkûm olarak kırmızı üçgen takıyordum. Auschwitz’te Zbigniew adında Polonyalı bir sevgilim olmuştu.
Karl 1945’te Auschwitz’te özgürlüğe kavuşturuldu. Savaştan sonra geçmişte 175. paragraftan mahkûm edildiği için sorunlar yaşadı.
Başka OkumalarWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.