Ernest’in ailesi, Hamursuz bayramında yenilen ve bir tür mayasız ekmek olan “matzah” üreten bir fabrikanın sahibiydi. Şubat 1939’da Kristal Gece’den üç ay sonra Ernest ve annesi, mülteciler için vize istemeyen birkaç sığınaktan biri olan Şangay’a kaçtı. Annesi ve kız kardeşi, Almanya’da kaldı. Holokost sonrasında öldüler. Bir erkek kardeşi, İngiltere’ye kaçtı. Ernest ve annesi, Şangay’da iş buldu. 1947’de Şangay’da tanışıp evlendiği karısıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi.
Orası bir gettoydu. Dikenli tellerle çevriliydi. Japon gözetimi altında, Pao Chia adı verilen bir gönüllü hizmetindeydik. Bir tür kendini koruma. Kolluk takıyorlardı ve yetkili olmayanların dışarı çıkmasını engellemek için gettonun giriş-çıkışlarında bulunmaları gerekiyordu. O sıralar koşullar öyleydi ki getto Ghoya adında acımasız, sadist bir Japon tarafından idare ediliyordu. Adam paranoyaktı, psikopattı. Kendisine “Yahudilerin kralı” diyordu. Kobota’nın altındaydı. Kobota, daha önce bahsettiğim subaylardan biriydi. Ghoya ve yaptıkları hakkında bir saat konuşabilirim. Öylesine aşağılık kompleksine sahipti ki dışarıda işiniz varsa size geçiş evrakı vermek için bir gün sırada beklemenizi isterdi. Gettodan ancak ondan aldığınız geçiş evrakıyla çıkabilirdiniz. Geçiş evrakı, onun keyfine göre şehrin belli bölgeleri için bir günlük ya da bir aylık olurdu. Ve günün belli bir saatinde gettoya geri dönmek zorundaydınız. Sizi sorgulamaya başlardı. “İngilizcen çok iyi. Evrak vermiyorum” ya da “İngilizce bilmiyorsun. Evrak vermiyorum.” Sizi sevmediyse masasının üstüne çıkıp tokatlardı. Çok kızarsa sizi bir geceliğine sığınağa yollardı. Sığınakta bir gece geçirmek başlıbaşına ölüm cezasıydı. Çünkü sığınakta tifo mikrobu vardı. Tifo. Ertesi gün sığınaktan çıkarsanız bir iki hafta içinde hastalanırdınız. Ama zaten herkes, iki haftalık ömrünüz kaldığını bilirdi.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.