Simone üç yaşındayken ailesi, babasının koyun yetiştiriciliği yaptığı Strazburg’a taşındı. Simone ve erkek kardeşi, Yahudi izciliğinde etkindi. 1940’ta Paris’te öğretmenlik yaptı. Almanlar Mayıs 1940’ta Batı Avrupa’yı işgâl etti. Simone ve ailesi, işgâl edilmemiş güney bölgesine geçmek için Alman işgâli altındaki Fransa’ya kaçtı. Simone, orada yabancı ülke doğumlu Yahudiler için gözaltı kampına çalıştı. İnsanların hayatını kurtarmak için sahte evraklar sağlamaya çalıştı. Simone, daha sonra bir takma ad aldı ve Yahudi çocukları kurtarmak için Çocuklara Yardım Derneği’ne (OSE) katıldı.
Hatırladığım kadarıyla kamp sürekli rüzgâr alan bir yerdeydi. Bu sıcak rüzgâra “kuzey rüzgârı” deniyordu. İnsanlar yetersiz beslenmeden dolayı o kadar zayıflamıştı ki rüzgâr esince devriliyorlardı. Rüzgârda yürüyemiyorlardı. Kampta Franco savaşlarından kaçan bazı İspanyol mülteciler de vardı ve kamplar Almanya’daki Rhineland bölgelerinden sürülen Yahudilerle doluydu. Bir kısmı önceden Güneydoğu Fransa’daki kötü şöhretli Gurs’ta bulunmuş ve Rivesaltes’e nakledilmişti. Gözaltına alındıktan bir yıl sonra çok kötü koşullarda yaşıyorlardı. Çünkü yiyecek Cenevre Sözleşmesi’ne göre veriliyordu ama yiyeceğin çoğu karaborsada yok oluyordu. Ayrıca o dönem Fransa’da çok fazla gıda maddesi yoktu. Aslında bir tıbbî kuruluş olan OSE’nin işlerinden biri, insanlara fazladan tayın sağlamaktı. Bu sayede elinden gelen her şeyi dağıtmak OSE’nin önemli görevlerinden biri hâline geldi. Bazı günler İsviçre Kızıl Haçı’ndan gelen sütler dağıtılıyordu. Bazen hurma. Bazen de bir avuç zeytin. Bazen de bölüşmek zorunda kaldığımız biraz ekmek. Barakalara girip ekmekleri sekiz parçaya böldüğümü hiç unutmayacağım. Nasıl tam olarak eşit bölebilirsiniz ki? Üzerine numaralar koyuyorduk. Ekmek piyangosu gibi bir şeydi. Kimse ihmal edilmesi diye böyle yapmıştık. Çünkü bir parça ekmek yüzünden kavgalar çıkıyordu. Bir barakada bir adama ekmek uzattım ama adam geriye doğru devrildi. Ölmüştü. Yetişkinlerin durumu buydu.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.