Βαλκανική εκστρατεία, Άνοιξη του 1941

Ιστορικό πλαίσιο

Η Γιουγκοσλαβία ήταν μέλος της συμμαχίας του Άξονα με τη Γερμανία. Εντούτοις, τέλη Μαρτίου του 1941, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ανατράπηκε από ένα αντι-γερμανικό στρατιωτικό πραξικόπημα. Επιπλέον, η επίθεση της Ιταλίας (τη σύμμαχο της Γερμανίας) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 αναχαιτίστηκε. Η ελληνική αντεπίθεση απείλησε τις ιταλικές θέσεις στα Βαλκάνια. Η Γερμανία αποφάσισε να επέμβει στα Βαλκάνια προκειμένου να εξασφαλίσει ένα νοτιοανατολικό τμήμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Εισβολή

Η Γερμανία κατέλαβε τις βαλκανικές χώρες της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας στις αρχές Απριλίου του 1941. Με τη βοήθεια από τα τάγματα των συμμαχικών χωρών της Γερμανίας (Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, και Ρουμανία), οι γερμανικές δυνάμεις κατάκτησαν γρήγορα τα Βαλκάνια. Οι βρετανικές δυνάμεις, που στάλησαν να ενισχύσουν την Ελλάδα, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στο νησί Κρήτη. Μέσα Μαΐου, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Κρήτη και, μετά από σφορδή μάχη, νίκησαν τις βρετανικές δυνάμεις

Κατοχή και Διοίκηση

Η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα διαμελίστηκαν μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων του Άξονα. Η Γερμανία προσάρτησε το μεγαλύτερη μέρος της Σλοβενίας, και κατέλαβε τη βορειοανατολική περιοχή Vojvodina, τη βορειοδυτική Γιουγκοσλαβία, τη Σερβία, και την περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη στη βόρεια Ελλάδα. Η Γερμανία ίδρυσε επίσης το φιλογερμανικό, φασιστικό κράτος της Κροατίας στη βόρεια Γιουγκοσλαβία. Η Ουγγαρία πήρε την Backa, την περιοχή γύρω από τη Subotica στη βόρεια Γιουγκοσλαβία. Η Βουλγαρία προσάρτησε τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία (την περιοχή μεταξύ των πόλεων Σκόπια και Μπίτολα στη νότια Γιουγκοσλαβία) και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, στη βόρεια Ελλάδα. Η Γερμανία κατέλαβε μια μικρή περιοχή της Θράκης που συνόρευε με την ουδέτερη Τουρκία. Η Ιταλία κατέλαβε τις παραλιακές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας. Η Γερμανία και η Ιταλία κατέλαβαν από κοινού την Αθήνα, την ελληνική πρωτεύουσα.
 

 

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.

Γλωσσάριο