Η Gabriele ήταν μοναχοπαίδι Εβραίων γονιών που ζούσαν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Ο παππούς της ήταν ιδιοκτήτης φαρμακείου και εργοστασίου φαρμακευτικών προϊόντων, από το οποίο και ο πατέρας της Gabriele έβγαζε το ψωμί του.
1933-39: Το 1938 οι Ναζί εξανάγκασαν τον παππού μου να πουλήσει το εργοστάσιο και το φαρμακείο για ελάχιστα χρήματα σε έναν «Άριο» Γερμανό. Μετά από αυτό, ο πατέρας μου αποφάσισε ότι έπρεπε να μετακομίσουμε στο Άμστερνταμ, που ήταν πιο ασφαλές για Εβραίους. Ήμουν πέντε χρονιών και ήθελα να μείνω στο Βερολίνο. Δεν καταλάβαινα γιατί έπρεπε να αφήσω τα παιχνίδια και τους φίλους μου. Στο Άμστερνταμ έπρεπε να μάθω μια καινούργια γλώσσα όταν ξεκίνησα στο δημοτικό, σύντομα όμως άρχισα να κάνω εκεί νέους φίλους.
1940-44: Τον Μάιο του 1940 η Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία. Θυμάμαι που ήμουν τρομαγμένη βλέποντας τους Γερμανούς στρατιώτες να παρελαύνουν μέσα στην πόλη. Όταν πήγαινα στο σχολείο έπρεπε να φοράω ένα κίτρινο εβραϊκό αστέρι και δεν μπορούσα να παίζω πια με τους χριστιανούς φίλους μου. Όταν ήμουν 9, η οικογένειά μου απελάθηκε στο στρατόπεδο Βέστερμπορκ στην ανατολική Ολλανδία. Εκεί, στη διάρκεια της ημέρας όσο οι γονείς μου δούλευαν, έμαθα να κλέβω πράγματα και να τα ανταλλάσσω με φαγητό. Ένα χρόνο μετά μας έστειλαν στο γκέτο του Τερεζίενσταντ. Στο γκέτο πεινούσα συνεχώς.
Η δωδεκάχρονη Gabriele και οι γονείς της απελευθερώθηκαν από το Τερεζίενσταντ τον Μάιο του 1945. Εκείνο τον Ιούνιο, η οικογένεια Silten επέστρεψε στο Άμστερνταμ όπου εγκαταστάθηκε και πάλι.
Προβολή ΑντικειμένουΟι γονείς της Henny γνωρίστηκαν στη Γερμανία λίγο αφότου ο πατέρας της μετανάστευσε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Η Henny ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του εβραϊκού ζευγαριού. Η οικογένεια ζούσε στη Φρανκφούρτη (επισήμως Φρανκφούρτη επί του Μάιν), ένα σημαντικό εμπορικό, τραπεζικό, βιομηχανικό και καλλιτεχνικό κέντρο.
1933-39: Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, ξεκίνησαν οι διώξεις Εβραίων, Ρομά (Τσιγγάνων), ανδρών που κατηγορούνταν για ομοφυλοφιλία, ατόμων με αναπηρία και πολιτικών αντιπάλων. Το 1938, ως τρόπο αναγνώρισης των Εβραίων, ένα ναζιστικό διάταγμα όρισε ότι το όνομα «Σάρα» έπρεπε να προστίθεται στα επίσημα έγγραφα ως μεσαίο όνομα για όλες τις Εβραίες. Η εικοσιεξάχρονη Henny εργαζόταν ως βοηθός καταστήματος και ζούσε με την οικογένειά της στη Φρανκφούρτη.
1940-44: Στις αρχές του 1940, η Henny συνελήφθη στη Φρανκφούρτη και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών στο Ravensbrück. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας κρατουμένου της έγραφε: «Jenny (αντί για Henny) Sara Schermann, γεννηθείσα στις 19 Φεβρουαρίου 1912, Φρανκφούρτη. Ανύπαντρη εργαζόμενη σε κατάστημα στη Φρανκφούρτη. Ανήθικη λεσβία, επισκεπτόταν μόνο τέτοια (λεσβιακά) μπαρ. Απέφυγε το όνομα «Σάρα». Εβραία ανιθαγενής».
Η Henny ήταν μεταξύ των κρατουμένων του Ravensbrück που επιλέχθηκαν για εξόντωση. Το 1942 η Henny δηλητηριάστηκε με αέριο στο κέντρο εξόντωσης Bernburg.
Προβολή ΑντικειμένουΟ Arthur γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου που κατασκεύαζε λαστιχένιες σφραγίδες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, στο Αμβούργο κατοικούσε η τέταρτη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία, η οποία διέθετε διάφορα κοινωνικά και πολιτισμικά ιδρύματα.
1933-39: Το 1935 οι συνθήκες για τους Εβραίους του Αμβούργου ήταν άσχημες. Η οικογένειά μου μετακινήθηκε σε ένα άλλο μέρος της πόλης και το 1938, οι Ναζί κατέλαβαν την επιχείρηση του πατέρα μου. Στις εθνικές εορτές πολλοί Γερμανοί πολίτες ξεδίπλωναν ναζιστικές σημαίες με κόκκινο, λευκό και μαύρο για να δείξουν τον πατριωτισμό τους. Η αδελφή μου κι εγώ φτιάξαμε τη δική μας «ναζιστική» σημαία και την κρεμάσαμε έξω από το παράθυρο. Οι γονείς μου όμως θύμωσαν και την τράβηξαν πάλι μέσα. Δεν καταλαβαίναμε γιατί δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη χώρα μας.
1940-44: Το 1941 με μετέφεραν 800 μίλια ανατολικά στο γκέτο του Μινσκ στην ΕΣΣΔ. Το γκέτο εκεί ήταν πελώριο, με 85.000 ανθρώπους. Με έβαλαν να εργαστώ σε μια κοντινή γερμανική στρατιωτική βάση, κόβοντας τύρφη για καύσιμο. Οι στρατιώτες ανήκαν στον κανονικό στρατό και δεν κακομεταχειρίζονταν τους κρατούμενους τόσο άσχημα όπως έκαναν οι SS. Περπατώντας από και προς το χώρο εργασίας μας, έσπρωχνα το ποδήλατο του φρουρού για λογαριασμό του. Τα τρόφιμα ήταν τόσο σπάνια που μια ημέρα με κλείδωσε στο κελάρι με τις πατάτες ώστε να κλέψω πατάτες για αυτόν. Με άφησε να πάρω μερικές για τον εαυτό μου. Τις μεταφέραμε κρυφά πίσω στο στρατόπεδο στο ποδήλατό του.
Ύστερα από δύο χρόνια στο Μινσκ, ο Arthur μεταφέρθηκε σε διάφορα στρατόπεδα στην Πολωνία όπου τον έβαλαν να εργαστεί στη συγκόλληση αεροπλάνων. Απελευθερώθηκε ενώ βρισκόταν σε μια καταναγκαστική πορεία προς το στρατόπεδο Νταχάου το 1945.
Προβολή ΑντικειμένουΕν μέσω των εντεινόμενων αντι-εβραϊκών μέτρων και του πογκρόμ της Kristallnacht («Νύχτα των Κρυστάλλων») του 1938, η οικογένεια της Johanna αποφάσισε να φύγει από τη Γερμανία. Εξασφάλισαν θεωρήσεις εισόδου (βίζα) για την Αλβανία, μετέβησαν στην Ιταλία και, το 1939, απέπλευσαν για το νέο τους προορισμό. Παρέμειναν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τους Ιταλούς και, μετά την παράδοση της Ιταλίας το 1943, κατά τη Γερμανική κατοχή. Η οικογένεια απελευθερώθηκε μετά από μια μάχη μεταξύ των Γερμανών και των Αλβανών ανταρτών τον Δεκέμβριο του 1944.
Προβολή ΑντικειμένουΟ Edward γεννήθηκε από εβραϊκή οικογένεια στο Αμβούργο. Το 1935, σύμφωνα με τους Νόμους της Νυρεμβέργης, απαγορευόταν η σύναψη γάμου ή σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ Γερμανών μη Εβραίων και Εβραίων. Ο Edward τότε ήταν περίπου είκοσι πέντε ετών. Ο Edward συνελήφθη επειδή είχε δεσμό με μια γυναίκα που δεν ήταν Εβραία. Αφού χαρακτηρίστηκε ως κατ’ εξακολούθηση παραβάτης, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαξενχάουζεν κοντά στο Βερολίνο. Υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία σε κατασκευαστικά έργα. Ο Edward είχε παντρευτεί λίγο πριν από τη φυλάκισή του και η σύζυγός του εξασφάλισε τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετανάστευσή τους από τη Γερμανία. Ο Edward αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1938 και έφυγε από τη Γερμανία. Έμεινε με συγγενείς του στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και, στη συνέχεια, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή Αντικειμένου
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.