Εν μέσω των εντεινόμενων αντι-εβραϊκών μέτρων και του πογκρόμ της Kristallnacht («Νύχτα των Κρυστάλλων») του 1938, η οικογένεια της Johanna αποφάσισε να φύγει από τη Γερμανία. Εξασφάλισαν θεωρήσεις εισόδου (βίζα) για την Αλβανία, μετέβησαν στην Ιταλία και, το 1939, απέπλευσαν για το νέο τους προορισμό. Παρέμειναν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τους Ιταλούς και, μετά την παράδοση της Ιταλίας το 1943, κατά τη Γερμανική κατοχή. Η οικογένεια απελευθερώθηκε μετά από μια μάχη μεταξύ των Γερμανών και των Αλβανών ανταρτών τον Δεκέμβριο του 1944.
...αυτό έγινε τον Αύγουστο του 1938, θεσπίστηκε ένα διάταγμα από την κυβέρνηση ότι όλοι οι Εβραίοι, άντρες και γυναίκες, πρέπει να υιοθετήσουν ένα εβραϊκό όνομα. Και έπρεπε όλοι να προσθέσουμε [ένα] δεύτερο όνομα στο όνομά μας, ένα μεσαίο όνομα. Όλες οι γυναίκες έλαβαν το μεσαίο όνομα Sara και όλοι οι άντρες το όνομα Israel. Έτσι, εγώ ήμουν πλέον η Johanna Jutta Sara Gerechter, η μητέρα μου η Alice Sara Gerechter και ο πατέρας μου ο Siegbert Israel Gerechter. Και είναι ενδιαφέρον, καθώς πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι ακόμα και άτομα σαν το γιό μου και τη νύφη μου δεν είχαν ακούσει ποτέ για το νόμο αυτό, ότι δηλαδή κάποιος μπορεί να υποχρεωθεί να προσθέσει ένα όνομα στο...στο ήδη υπάρχον όνομά του. Και πώς αυτοί οι άνθρωποι δεν υποψιάστηκαν τι συνέβαινε, ώστε να τα αφήσουν όλα πίσω και να φύγουν από τη Γερμανία, γιατί δεν το έκαναν; Νομίζω αυτή ήταν μια θεμιτή ερώτηση της νύφης μου. Όμως δεν το έκαναν. Ο πατέρας μου είχε δηλώσει ότι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε τον σιδηρούν σταυρό. Είχε λάβει ένα σταυρό από τον Χίτλερ το 1935, τον οποίο λάμβαναν μόνο οι μαχητές πρώτης γραμμής, δηλαδή άνθρωποι που πολέμησαν για τέσσερα χρόνια στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πρώτη γραμμή. Και πώς ήταν τώρα δυνατό οι ίδιοι άνδρες να του αρνούνται την ίδια την ύπαρξή του ή τα προς το ζην και να τον πετάνε έξω; Δηλαδή, για μένα ήταν κάτι πραγματικά απίστευτο.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.