Υποστηρικτές των Ναζί παρελαύνουν σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Βάλτενμπουργκ της Γερμανίας. Σε μια ομιλία, ο Χίτλερ επιτίθεται στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και δεσμεύεται να καταλύσει το κοινοβουλευτικό σύστημα σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Προβολή ΑντικειμένουΣτην προσπάθειά τους να απαλλάξουν τη χώρα από ό,τι έκριναν «αντιγερμανικό», οι Ναζί έκαιγαν βιβλία δημοσίως σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία. Εδώ, μπροστά από την Όπερα στο Βερολίνο, ένα πλήθος καθώς ψέλνει καίει βιβλία Εβραίων και αριστερών διανοούμενων. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός προπαγάνδας και λαϊκής διαφώτισης του Χίτλερ, μιλάει για την προγραμματισμένη «επανεκπαίδευση» της Γερμανίας.
Προβολή ΑντικειμένουΗ εξωτερική πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ στόχευε στην εγκαθίδρυση μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας για τη Γερμανία μέσω πολέμου. Η πολιτική αυτή απαιτούσε τη ραγδαία ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γερμανίας. Η Διάσκεψη της Γενεύης για τον Αφοπλισμό, ξεκινώντας από το 1932, προσπάθησε να αποφύγει ένα άλλο ευρωπαϊκό πόλεμο με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των εξοπλισμών. Ο Χίτλερ αποκήρυξε αυτήν την προσπάθεια αποσύροντας τη Γερμανία από τη διάσκεψη τον Οκτώβριο του 1933. Παράλληλα, απέρριψε τη συλλογική ασφάλεια σε διεθνή ζητήματα καθώς αποσύρθηκε από την Κοινωνία των Εθνών. Αντ’αυτού, η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ανάπτυξης του στρατιωτικού μηχανισμού.
Προβολή ΑντικειμένουΔιατάξεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919 απαγόρευαν στη Γερμανία (η οποία ηττήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στη Ρηνανία – περιοχή της δυτικής Γερμανίας που συνορεύει με τη Γαλλία, το Βέλγιο και τμήμα της Ολλανδίας. Η συνθήκη όριζε ότι η περιοχή θα βρισκόταν υπό την κατοχή των συμμαχικών δυνάμεων –συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών στρατευμάτων. Καταστρατηγώντας σαφέστατα τη συνθήκη, στις 7 Μαρτίου 1936, ο Χίτλερ διέταξε τα γερμανικά στρατεύματα να ανακαταλάβουν τη ζώνη. Ο Χίτλερ ανέμενε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα παρέμβαιναν. Η πράξη του καταδικάστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, αλλά καμία από τις δεν παρενέβη για την επιβολή της συνθήκης. Το βίντεο αυτό δείχνει τις γερμανικές δυνάμεις που εισέρχονται στη Ρηνανία.
Προβολή ΑντικειμένουΤο 1933, ο ηγέτης του Ναζιστικού Κόμματος Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας και σύντομα μετέτρεψε την εύθραυστη δημοκρατία της χώρας σε μονοκομματική δικτατορία. Η αστυνομία συνέλαβε χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους, κρατώντας τους δίχως δίκη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το ναζιστικό καθεστώς εφάρμοσε, επίσης, φυλετικές πολιτικές οι οποίες είχαν ως στόχο να «εξαγνίσουν» και να ενδυναμώσουν τον «Άριο» πληθυσμό. Μια ανελέητη εκστρατεία άρχισε για τον αποκλεισμό του μισού εκατομμυρίου Εβραίων της Γερμανίας από όλες τις πτυχές της γερμανικές ζωής. Για δύο εβδομάδες τον Αύγουστο του 1936, ο Αδόλφος Χίτλερ συγκάλυψε την αντισημιτική και επεκτατική του ατζέντα, όσο το Βερολίνο φιλοξενούσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευελπιστώντας να εντυπωσιάσει τους πολλούς ξένους επισκέπτες που βρίσκονταν στη Γερμανία για τους αγώνες, ο Χίτλερ διέταξε μια σύντομη χαλάρωση των αντιεβραϊκών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της αφαίρεσης των πινακίδων που απαγόρευαν την είσοδο Εβραίων σε δημόσιους χώρους). Οι αγώνες ήταν μια εντυπωσιακή προπαγανδιστική επιτυχία για τους Ναζί. Παρουσίασαν στους ξένους θεατές την εικόνα μιας ειρηνικής και ανεκτικής Γερμανίας. Εδώ, ο Χίτλερ κηρύσσει την επίσημη έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο. Ένα νέο τελετουργικό εγκαινιάστηκε: ένας δρομέας μπήκε στο στάδιο κρατώντας δάδα με το ολυμπιακό φως που μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρομία από το χώρο των αρχαίων αγώνων στην Ολυμπία.
Προβολή Αντικειμένου
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.