Η εξωτερική πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ στόχευε στην εγκαθίδρυση μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας για τη Γερμανία μέσω πολέμου. Η πολιτική αυτή απαιτούσε τη ραγδαία ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γερμανίας. Η Διάσκεψη της Γενεύης για τον Αφοπλισμό, ξεκινώντας από το 1932, προσπάθησε να αποφύγει ένα άλλο ευρωπαϊκό πόλεμο με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των εξοπλισμών. Ο Χίτλερ αποκήρυξε αυτήν την προσπάθεια αποσύροντας τη Γερμανία από τη διάσκεψη τον Οκτώβριο του 1933. Παράλληλα, απέρριψε τη συλλογική ασφάλεια σε διεθνή ζητήματα καθώς αποσύρθηκε από την Κοινωνία των Εθνών. Αντ’αυτού, η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ανάπτυξης του στρατιωτικού μηχανισμού.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης, έχω την τιμή να κάνω την ακόλουθη ανακοίνωση: «Υπό το φως των [κατευθύνσεων] που ελήφθησαν στις πρόσφατες συζητήσεις των εμπλεκομένων δυνάμεων για το ζήτημα του αφοπλισμού, είναι πλέον σαφές ότι η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό δεν θα επιτύχει τον αποκλειστικό της στόχο, ήτοι τον γενικό αφοπλισμό.»» Πέραν της αποχώρησής της από τη Διάσκεψη, η Γερμανία αποχώρησε επίσης και από την Κοινωνία των Εθνών, ένα ζήτημα σοβαρό. Τα [σκυλιά του πολέμου] θα αμοληθούν για ακόμη μία φορά στην Ευρώπη; Κακόκεφα, ο Χέντερσον διαβάζει την απάντησή του στο γερμανικό τελεσίγραφο. «Λυπούμαι, ωστόσο, που η κυβέρνησή σας έλαβε αυτήν την σοβαρή απόφαση, για λόγους τους οποίους δεν δύναμαι να αποδεχτώ ως βάσιμους. Χέντερσον, πρόεδρος της Διάσκεψης για τη Μείωση και τον Περιορισμό των Εξοπλισμών.»
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.