Φιλμ

Επανεξοπλισμός της Ρηνανίας

Διατάξεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919 απαγόρευαν στη Γερμανία (η οποία ηττήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στη Ρηνανία – περιοχή της δυτικής Γερμανίας που συνορεύει με τη Γαλλία, το Βέλγιο και τμήμα της Ολλανδίας. Η συνθήκη όριζε ότι η περιοχή θα βρισκόταν υπό την κατοχή των συμμαχικών δυνάμεων –συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών στρατευμάτων. Καταστρατηγώντας σαφέστατα τη συνθήκη, στις 7 Μαρτίου 1936, ο Χίτλερ διέταξε τα γερμανικά στρατεύματα να ανακαταλάβουν τη ζώνη. Ο Χίτλερ ανέμενε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα παρέμβαιναν. Η πράξη του καταδικάστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, αλλά καμία από τις δεν παρενέβη για την επιβολή της συνθήκης. Το βίντεο αυτό δείχνει τις γερμανικές δυνάμεις που εισέρχονται στη Ρηνανία.

Καταγραφή

Στη σκιά του μεγάλου καθεδρικού ναού της Κολονίας προελαύνουν τα γερμανικά στρατεύματα, καθώς ξεκινά η εισβολή στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Άντρες και όπλα συρρέουν. Πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, οι δρόμοι της πόλης αντηχούν το βάδισμα της χήνας. Νέοι και γέροι τους χαιρετούν, χωρίς να αμφισβητήσουν στιγμή το αποτέλεσμα του τολμηρού χτυπήματος του Χίτλερ. Παντού χαρά. Πόσο εύκολα ξεχνιέται η φρίκη του πολέμου μέσα στην έκσταση της στιγμής. Κόμπλεντς του Ρήνου, που κάποτε ήσουν υπό την κατοχή των στρατευμάτων του Θείου Σαμ. Τώρα πια, οι φρουροί των Ναζί σε προστατεύουν.


  • UCLA Film and Television Archive

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.