Η Zofia Burowska (Chorowicz) δώρησε αυτήν την κούκλα, η οποία χρονολογείται από το 1930, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η κούκλα της Zofia ήταν ένα δώρο από τους γονείς της πριν από τον πόλεμο και την είχε μαζί της στα γκέτο του Wolbrum και της Κρακοβίας στην Πολωνία. Η κούκλα, μαζί με ορισμένα από τα υπάρχοντα της οικογένειας, δόθηκαν σε μη Εβραίους φίλους της οικογένειας για φύλαξη. Η Zofia απελάθηκε στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Skarzysko-Kamienna, κοντά στην Κρακοβία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ στη Γερμανία, όπου απελευθερώθηκε. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στην Κρακοβία για να βρει την κούκλα της.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Yona Wygocka Dickmann κατασκεύασε αυτό το σουγιά από αλουμίνιο και από ένα κομμάτι πριονιού όταν οι SS τη μετέφεραν από το Άουσβιτς για καταναγκαστική εργασία σε ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων στο Φρέϊμπουργκ της Γερμανίας, το Νοέμβριο του 1944. Χρησιμοποιούσε το μαχαίρι για να τεμαχίζει την καθημερινή μερίδα του ψωμιού της σε δυο μικρότερα κομμάτια.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Yona Wygocka Dickmann κατασκεύασε αυτήν τη χτένα από αλουμίνιο από εξαρτήματα αεροπλάνων όταν τα SS τη μετέφεραν στο Άουσβιτς για να εργαστεί καταναγκαστικά σε ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας το Νοέμβριο του 1944. Με τη χτένα αυτή, χτένιζε τα μαλλιά της που είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν και πάλι μετά την εισαγωγή της στο Άουσβιτς όπου της τα είχαν ξυρίσει εντελώς.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Hana Mueller έκανε μεταποιήσεις σε αυτή τη φούστα που της έδωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς το 1944. Χρησιμοποίησε το στρίφωμα της φούστας για να ράψει τσέπες.
Προβολή ΑντικειμένουΓερμανικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί για την Alice Mayer, στις 24 Φεβρουαρίου 1939 στο Μπίργκεν της Γερμανίας. Η κόρη της Mayer, η Ellen, αναγράφεται και αυτή στο διαβατήριο. Τα ονόματα της μητέρας και της κόρης περιλαμβάνουν το μεσαίο όνομα «Sara». Αυτό το μεσαίο όνομα κατέστη υποχρεωτική προσθήκη βάσει νόμου της 17ης Αυγούστου 1938. Έκτοτε, όλες οι Εβραίες γυναίκες στη Γερμανία με όνομα «μη εβραϊκής» προέλευσης έπρεπε να προσθέσουν το μεσαίο όνομα «Sara» σε όλα τα επίσημα έγγραφα. Οι Εβραίοι άντρες έπρεπε να προσθέτουν το όνομα «Ισραήλ». Με τον τρόπο αυτό, οι Γερμανοί αξιωματούχοι τους αναγνώριζαν ως Εβραίους.
Προβολή ΑντικειμένουΟι γερμανικές αστυνομικές αρχές εξέδωσαν αυτό το διαβατήριο για την Erna «Sara» Schlesinger στις 8 Ιουλίου 1939 στο Βερολίνο. Αυτή η πρώτη σελίδα του διαβατηρίου είναι δηλωτική των γερμανικών νόμων που διευκόλυναν την αναγνώριση των Εβραίων στη Γερμανία. Από το 1938, οι κανονισμοί της Γερμανίας απαιτούσαν οι Εβραίες γυναίκες με όνομα «μη εβραϊκής» προέλευσης να χρησιμοποιούν το μεσαίο όνομα «Sara» σε όλα τα επίσημα έγγραφα. Οι Εβραίοι άντρες έπρεπε να προσθέτουν το όνομα «Ισραήλ». Το γράμμα «J» (το αρχικό της λέξης «Jude» που στα Γερμανικά σημαίνει «Εβραίος») έμπαινε με κόκκινη σφραγίδα στα διαβατήρια των Εβραίων οι οποίοι ήταν επίσης Γερμανοί υπήκοοι. Το 1939, η Erna Schlesinger μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Simone Weil απέκτησε αυτό το πτυχίο, το οποίο της έδινε το δικαίωμα να διδάσκει σε νηπιαγωγεία στη Γαλλία, από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Στρασβούργου το 1940. Η Weil απέκτησε την πλαστή ταυτότητα στα τέλη του 1943 προκειμένου να διευκολύνει τις αντιστασιακές της δραστηριότητες ως μέλος της οργάνωσης αρωγής και διάσωσης Oeuvre de Secours aux Enfants (Ίδρυμα Αρωγής Παιδιών). Μεταξύ των εγγράφων που είχαν κατατεθεί σε επιβεβαίωση της καινούργιας ταυτότητας της Weil ήταν μια πλαστή εκδοχή του πτυχίου της που έφερε το όνομα «Simone Werlin».
Προβολή ΑντικειμένουΗ Simone Weil χρησιμοποίησε αυτό το πλαστό πτυχίο και άλλα πλαστά έγγραφα για να επικυρώσει μια νέα ταυτότητα που υιοθέτησε στα τέλη του 1943. Ως Simone Werlin, μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και να αλλάξει κατοικία προκειμένου να διευκολύνει τη διάσωση Εβραιόπουλων ως μέλος της οργάνωσης αρωγής και διάσωσης Oeuvre de Secours aux Enfants (Ίδρυμα Αρωγής Παιδιών). Η Weil είχε πάρει αυτό το πτυχίο, το οποίο της έδινε το δικαίωμα να διδάσκει σε νηπιαγωγεία στη Γαλλία, από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Στρασβούργου το 1940. Ο διευθυντής της σχολής πλαστογράφησε πρόθυμα αυτή τη νέα εκδοχή.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Simone Weil είχε αυτό το κενό δελτίο ταυτότητας με τη φωτογραφία της σε περίπτωση που η ψευδής καταχώρησή της ως «Simone Werlin» αποκαλυπτόταν και χρειαζόταν νέα πλαστή ταυτότητα. Εργάτες που ήταν στην αντίσταση και συμπαθούντες κυβερνητικοί υπάλληλοι της παρείχαν τις απαραίτητες σφραγίδες και υπογραφές. Τέτοια πλαστά έγγραφα βοήθησαν τη Weil στο έργο της διάσωσης Εβραιόπουλων ως μέλος της οργάνωσης αρωγής και διάσωσης Oeuvre de Secours aux Enfants (Ίδρυμα Αρωγής Παιδιών).
Προβολή ΑντικειμένουWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.