1933–1939 yılları arasında Almanya'daki Yahudiler tutuklandılar, ekonomik boykota maruz kaldılar, medenî haklarıyla vatandaşlık haklarını kaybettiler, toplama kamplarında alıkonuldular, rastgele şiddetin ve devlet eliyle hazırlanan Kristal Gece (“Kırık Camlar Gecesi”) pogromunun kurbanları oldular. Yahudiler birçok şekilde Nazi zulmüne tepki gösterdi. Alman toplumundan zorla tefrik edilen Alman Yahudiler kendi kurumlarını ve sosyal örgütlerini kurdu. Ancak baskı ve fiziksel şiddetle karşı karşıya kalan pek çok Yahudi Almanya'dan kaçtı. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkeler mültecileri kabul etmekte istekli davranmış olsaydı, daha fazla Yahudi Almanya'dan kaçabilirdi.
Başka OkumalarKendi ülkelerinde zulüm gören ve başka ülkelerde de istenmeyen Alman Yahudilerin durumu, “St. Louis” yolculuğunda açığa çıkmıştır. 13 Mayıs 1939'da Alman transatlantiği SS “St. Louis” yaklaşık 1.000 Yahudi mülteci ile Almanya'dan ayrıldı. Mültecilerin varış noktası Küba olacaktı. Ancak daha varmadan Küba hükümeti geminin karaya çıkma iznini kaldırdı. “St. Louis” Haziran 1939'da Avrupa'ya dönmek zorunda kaldı. Ancak İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda zor durumdaki mültecileri kabul etti. Alman kuvvetlerinin 1940'ta batı Avrupa'yı işgal etmesinin ardından, "St. Louis" gemisindeki yolcular ve diğer pek çok Yahudi, Nazilerin Avrupalı Yahudileri öldürme planı “Nihai Çözüm”ün kurbanları oldular.
Başka OkumalarAlman işgali altındaki Avrupa'nın büyük kısmında, Almanlar Yahudileri toplayıp Polonya'daki ölüm merkezlerine götürmek için çabaladı. Bazı Yahudiler Alman kontrolündeki Avrupa'dan kaçarak ya da saklanarak sağ kalmayı başardı. Avrupa'daki bazı kaçış rotaları muharip ülkelerden (Sovyet Birliği gibi), tarafsız ülkelerden (İsviçre, İspanya, İsveç ve Türkiye gibi) ve hatta Almanya ile müttefik ülkelerden (Almanya tarafından işgal edildikten önce İtalya ve Macaristan gibi) geçmekteydi. Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırmasının ardından, bir milyondan fazla Sovyet Yahudi, Yahudi ordusundan kaçmak için doğuya kaçtı. Binlerce Yahudi de Filistin'de emniyet bulmak üzere Bulgaristan ve Romanya'daki Karadeniz limanlarına ulaşmayı başardı.
Başka OkumalarII. Dünya Savaşı'nı takiben yüz binlerce Yahudi zorla göç ettirilmiş insanlar kampında yaşadı. Müttefikler, Müttefik işgali altındaki Almanya, Avusturya ve İtalya'da Avrupa'yı terk etmeyi bekleyen mülteciler için bu tür kamplar açtı. Zorla göç ettirilmiş Yahudilerin çoğu Filistin'e göç etmeyi tercih etmişse de, pek çoğu da Amerika Birleşik Devletleri'ne girmeye çalıştı. Avrupa'dan ayrılana kadar zorla göç ettirilmiş kişilerin kampında yaşamaya karar verdiler. 1946'nın sonunda zorla göç ettirilmiş Yahudilerin sayısının 250.000 civarında olduğu tahmin ediliyordu. 185.000'i Almanya'da, 45.000'i Avusturya'da, 20.000'iyse İtalya'da yaşıyordu. Zorla göç ettirilmiş Yahudilerin çoğu, savaş sırasında Almanlardan kaçarak Sovyetler Birliği'nin içlerine doğru ilerleyen Polonyalı mültecilerden oluşuyordu. Diğerleri ise Çekoslovakya, Macaristan ve Romanya'dan gelmişti.
Başka Okumalar
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.