Μεταξύ του 1933 και του 1939, οι Εβραίοι στη Γερμανία υπέστησαν συλλήψεις, οικονομικό μποϋκοτάζ, την απώλεια των πολιτικών τους δικαιωμάτων και της ιθαγένειάς τους, φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βία άνευ διακρίσεων και το οργανωμένο από το κράτος πογκρόμ Kristallnacht («Νύχτα των Κρυστάλλων»). Οι Εβραίοι αντέδρασαν στις ναζιστικές διώξεις με διάφορους τρόπους. Έχοντας αποσχισθεί βίαια από τη γερμανική κοινωνία, οι Εβραίοι της Γερμανίας στράφηκαν προς το να ενισχύσουν την εβραϊκή τους ταυτότητα και καλλιέργησαν τους δικούς τους θεσμούς και κοινωνικές οργανώσεις. Ωστόσο, εξαιτίας της κλιμάκωσης της καταπίεσης και της σωματικής βίας, πολλοί Εβραίοι εγκατέλειψαν τη Γερμανία. Ίσως περισσότεροι Εβραίοι θα είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία εάν ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, ήταν προθυμότερες να τους δεχτούν.
Προβολή ΑντικειμένουΤα δεινά των Γερμανοεβραίων προσφύγων, οι οποίοι διώκονταν στην πατρίδα τους και ήταν ανεπιθύμητοι στο εξωτερικό, εικονογραφούνται από το ταξίδι του πλοιου «St. Louis». Στις 13 Μαΐου 1939, το «St. Louis», ένα γερμανικό υπερωκεάνιο, έφυγε από τη Γερμανία μεταφέροντας σχεδόν χίλιους Εβραίους πρόσφυγες. Προορισμός των προσφύγων ήταν η Κούβα, όμως, πριν από την άφιξή τους, η κουβανική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδειά αποβίβασής τους. Το «St Louis» αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 1939. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία συμφώνησαν να αποδεχθούν τους αποκλεισμένους πρόσφυγες. Μετά την κατάληψη της Δυτικής Ευρώπης από τις γερμανικές δυνάμεις το 1940, πολλοί επιβάτες του «St. Louis» και άλλοι Εβραίοι πρόσφυγες που είχαν εισέλθει στις χώρες αυτές ήρθαν αντιμέτωποι με την Τελική Λύση, το ναζιστικό σχέδιο δολοφονίας των Εβραίων της Ευρώπης.
Προβολή ΑντικειμένουΑπό άκρη σ᾽άκρη στην κατεχόμενη από τη Γερμανία Ευρώπη, οι Γερμανοί προσπάθησαν να συλλάβουν και να μεταφέρουν Εβραίους σε κέντρα εξόντωσης στην κατεχόμενη Πολωνία. Μερικοί Εβραίοι επέζησαν κρυπτόμενοι ή διαφεύγοντας από την ελεγχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη. Μερικές οδοί διαφυγής από την κατεχόμενη Ευρώπη οδηγούσαν σε εμπόλεμες χώρες (όπως η Σοβιετική Ένωση), ουδέτερα κράτη (όπως η Ελβετία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Τουρκία), ακόμη και σε κράτη που είχαν συμμαχήσει με τη Γερμανία (όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία προτού καταληφθούν από τη Γερμανία). Μετά τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σοβιετικοί Εβραίοι δραπέτευσαν προς τα ανατολικά για να γλιτώσουν από την προέλαση του γερμανικού στρατού. Χιλιάδες άλλοι Εβραίοι κατόρθωσαν να φύγουν από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με στόχο να φτάσουν στην Παλαιστίνη όπου θα ήταν ασφαλείς.
Προβολή ΑντικειμένουΜετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίων επιζώντων παρέμειναν σε στρατόπεδα διέλευσης. Οι Σύμμαχοι ίδρυσαν τέτοια στρατόπεδα στην κατεχόμενη από τους Συμμάχους Γερμανία, στην Αυστρία και την Ιταλία, για τους πρόσφυγες οι οποίοι ανέμεναν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι Εβραίοι προτίμησαν να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη, πολλοί όμως επίσης αναζήτησαν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφάσισαν να παραμείνουν στους καταυλισμούς για εκτοπισμένα άτομα μέχρι να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στα τέλη του 1946, ο αριθμός των εκτοπισμένων Εβραίων υπολογίσθηκε σε 250.000, εκ των οποίων 185.000 ήταν στη Γερμανία, 45.000 στην Αυστρία και 20.000 στην Ιταλία. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους Εβραίους ήταν πρόσφυγες από την Πολωνία, πολλοί από τους οποίους, κυνηγημένοι από τους Γερμανούς, είχαν καταφύγει στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Άλλοι εκτοπισμένοι Εβραίοι προέρχονταν από την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Προβολή Αντικειμένου
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.