Inge Auerbacher

Inge Auerbacher

Született: 1934. december 31.

Kippenheim, Németország

Inge szülei Berthold és Regina Auerbacher vallásos zsidók voltak Kippenheim faluban, Németország délnyugati részén, a Fekete-erdő közelében. Az apja szövetkereskedő volt. A család egy hatalmas, 17 szobás házban lakott, és cselédeket tartott a házimunka elvégzésére.

1933–39: 1938. november 10-én huligánok kövekkel megdobálták a házat, és betörték az összes ablakot. Ugyanaznap a rendőrség letartóztatta az apámat és a nagyapámat. Az anyámnak, a nagyanyámnak és nekem sikerült elbújnunk az egyik fészerben, amíg a dolgok el nem csendesedtek. Mire előbújtunk, a város zsidó férfiait már elvitték a dachaui koncentrációs táborba. Az apámat és a nagyapámat néhány hétre rá hazaengedték, de a nagyapám májusában szívrohamban meghalt.

1940–45: 7 éves koromban a szüleimmel a theresienstadti gettóba deportáltak bennünket Csehszlovákiában. Amikor megérkeztünk, mindenünket elvették a rajtunk lévő ruháktól és Marlene babámtól eltekintve. A táborban nagyon nehéz körülmények között éltünk. A krumpli olyan értékes volt, akár a gyémánt. Éheztem, féltem és többnyire beteg voltam. A nyolcadik születésnapomra a szüleimtől egy apró krumplis süteményt kaptam nagyon kevés cukorral, a kilencedikre egy rongyokból varrt új ruhácskát Marlene babának, a tizedikre pedig egy verset, amelyet az anyám írt nekem.

1945. május 8-án Ingét és a szüleit a theresienstadti gettóból szabadították fel, ahol közel három évet töltöttek. 1946 májusában kivándoroltak az Egyesült Államokba.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.