Η γερμανική εξουσία στην κατεχόμενη Ευρώπη
Η Γερμανία σχεδίαζε να προσαρτήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών περιοχών που είχε κατακτήσει μετά τον «εκγερμανισμό» τους. Μολονότι μερικές περιοχές επρόκειτο να χρησιμεύσουν ως εκτάσεις αποκλειστικά για εργάτες σε καταναγκαστικά έργα, στις περισσότερες έμελλε να εγκατασταθούν Γερμανοί έποικοι. Τα περισσότερα γερμανικά σχέδια μετεγκατάστασης αναβλήθηκαν για μετά το τέλος του πολέμου. Εντωμεταξύ, οι Γερμανοί εκμεταλλεύονταν ανηλεώς τις περιοχές αυτές προς όφελος της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής: τρόφιμα, πρώτες ύλες και πολεμοφόδια κατάσχονταν. Άτομα μέλη του τοπικού πληθυσμού στρατολογούνταν για καταναγκαστική εργασία στα πολεμικά εργοστάσια ή σε στρατιωτικά κατασκευαστικά έργα. Εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στη Γερμανία για να χρησιμοποιηθούν ως εργάτες σε καταναγκαστικά έργα στις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες ή στη γεωργία.
Η γερμανική εξουσία στην Πολωνία ήταν ιδιαιτέρως σκληρή. Οι γερμανικές αρχές αντιμετώπιζαν τον πολωνικό πληθυσμό ως απόθεμα εργατικού δυναμικού για καταναγκαστικά έργα. Μια εκστρατεία τρομοκρατίας είχε ως στόχο μέλη της πολωνικής διανόησης, πολλά από τα οποία δολοφονήθηκαν ή στάλθηκαν στα στρατόπεδα. Οι διώξεις στρέφονταν πρωτίστως κατά των Πολωνών δασκάλων, ιερέων και των προσωπικοτήτων της πολιτιστικής ζωής, των ατόμων δηλαδή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός αντιστασιακού κινήματος. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα πολωνικά πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα και καταλήστευσαν τους εθνικούς θησαυρούς της χώρας. Στους Πολωνούς παρέχονταν ανεπαρκέστατες μερίδες φαγητού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τροφίμων της χώρας κατάσχονταν από τους Γερμανούς για το δικό τους άμαχο πληθυσμό.
Στην κατεχόμενη δυτική Ευρώπη ακολουθήθηκαν πολύ ηπιότερες πολιτικές. Οι «Άριες» χώρες όπως η Ολλανδία προορίζονταν να γίνουν τμήμα της Γερμανίας στο απώτερο μέλλον. Άλλες χώρες, ειδικά η Γαλλία, επρόκειτο να παραμείνουν εξαρτημένες από τη Γερμανία.
Ως συνέπεια των γερμανικών πολιτικών κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντιστασιακά κινήματα αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Τα μέλη των ενόπλων ατάκτων δυνάμεων που μάχονταν κατά των Γερμανών στις κατεχόμενες περιοχές της Ευρώπης, αποκαλούνταν παρτιζάνοι. Αυτές οι ομάδες παρενοχλούσαν τις γερμανικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης: πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σαμποτάζ, κατέστρεφαν υποδομές και εξαπέλυαν άλλες επιθέσεις αντιπερισπασμού.
Βασικές ημερομηνίες
16 ΜΑΙΟΥ 1940
ΟΙ ΝΑΖΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Ο Χανς Φρανκ, ο Γερμανός διοικητής της κατεχόμενης Πολωνίας διατάσσει τη σύλληψη και εκτέλεση των ηγετών της Πολωνίας (πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, επαγγελματιών, διανοουμένων - ακόμη και ιερέων). Οι Ναζί επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τον πολωνικό πληθυσμό και να αποτρέψουν την εκδήλωση αντίστασης στις ναζιστικές πολιτικές. Χιλιάδες Πολωνοί συλλαμβάνονται και σφαγιάζονται. Παρά την τρομοκρατία, το αντιστασιακό κίνημα στην κατεχόμενη Πολωνία συνεχίζεται.
10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1942
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ (κυβερνήτη της Βοημίας και της Μοραβίας) από Τσέχους παρτιζάνους, οι Γερμανοί αποφασίζουν να καταστρέψουν το Lidice, ένα μικρό χωριό έξω από την Πράγα. Πολλοί από τους κατοίκους του σκοτώνονται. Σχεδόν 200 γυναίκες εκτοπίζονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ και σχεδόν 100 παιδιά στέλνονται σε άλλα ιδρύματα. Στη συνέχεια ο οικισμός ισοπεδώνεται και τα σπίτια πυρπολούνται ή κατεδαφίζονται.
24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944
ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ SS ΣΦΑΓΙΑΖΟΥΝ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Μονάδες των SS (της επίλεκτης φρουράς του ναζιστικού κράτους) εκτελούν πάνω από 300 Ιταλούς στα Αρδεατικά Σπήλαια νότια της Ρώμης, σε αντίποινα για μια επίθεση παρτιζάνων εναντίον Γερμανών στρατιωτών. Δέκα όμηροι εκτελούνται για κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη. Τα SS τινάζουν τις σπηλιές μετά τη σφαγή.
10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944
ΜΟΝΑΔΑ ΤΩΝ SS ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ ΧΩΡΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Μια μονάδα των SS σφαγίασε όλους τους κατοίκους του Oradour-sur-Glane, ενός μικρού χωριού στη νότια Γαλλία. Πάνω από 600 άνδρες, γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν δια της βίας στην εκκλησία του χωριού, στην οποία κατόπιν έβαλαν φωτιά. Δεν υπήρχαν επιζήσαντες. Μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, αυξάνονται οι επιθέσεις των παρτιζάνων εναντίον των Γερμανών στη Γαλλία. Η σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών στο Oradour-sur-Glane κατά τα φαινόμενα διαπράχθηκε ως αντίποινα γι’ αυτές τις αντιστασιακές δραστηριότητες.