Χρόνια προτού αναδειχτεί στην καγκελαρία της Γερμανίας, ο Χίτλερ διακατεχόταν από έμμονες ιδέες περί φυλής. Μέσα από τους λόγους και τα γραπτά του, ο Χίτλερ διέδιδε τις πεποιθήσεις του περί της φυλετικής «καθαρότητας» και της ανωτερότητας της «γερμανικής φυλής» - την περιέγραφε ως άρια «κυρίαρχη φυλή». Διακήρυξε ότι η φυλή του πρέπει να διατηρήσει την καθαρότητά της προκειμένου μια ημέρα να κατακτήσει τον κόσμο. Για τον Χίτλερ, ο ιδανικός «Άριος» ήταν ξανθός, ψηλός και γαλανομάτης.

Όταν ο Χίτλερ και οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία, οι πεποιθήσεις αυτές έγιναν κρατική ιδεολογία και διαδίδονταν μέσα από αφίσες σε δημόσιους χώρους, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο, τις σχολικές αίθουσες και τις εφημερίδες. Οι Ναζί άρχισαν να εφαρμόζουν στην πράξη την ιδεολογία τους με τη στήριξη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούσαν πως το ανθρώπινο γένος μπορούσε να βελτιωθεί περιορίζοντας την αναπαραγωγή ατόμων που θεωρούνταν «κατώτερα». Αρχής γενομένης το 1933, στους Γερμανούς γιατρούς επιτρεπόταν να πραγματοποιούν στειρώσεις, εγχειρήσεις μετά τις οποίες τα θύματα δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Μεταξύ των θυμάτων αυτού του δημόσιου προγράμματος ήταν οι Ρομά (Τσιγγάνοι), μια εθνοτική μειονότητα που αριθμούσε περί τα 30.000 άτομα στη Γερμανία, και άτομα με αναπηρίες, π.χ. ψυχασθενείς και εκ γενετής κωφοί και τυφλοί. Θύματα ήταν και περίπου 500 παιδιά αφρογερμανικής καταγωγής, που είχαν γεννηθεί από Γερμανίδες μητέρες ενώ οι πατέρες τους ήταν Αφρικανοί στρατιώτες από τις αποικίες, οι οποίοι υπηρετούσαν στα συμμαχικά κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή της γερμανικής Ρηνανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χίτλερ και άλλοι ηγέτες των Ναζί δεν θεωρούσαν τους Εβραίους θρησκευτική ομάδα, αλλά ως μια δηλητηριώδη «φυλή», η οποία «ζούσε εις βάρος» των υπόλοιπων φυλών και τις αποδυνάμωνε. Μόλις ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, οι ναζιστές δάσκαλοι στα σχολεία άρχισαν να εφαρμόζουν τις «αρχές» της φυλετικής επιστήμης. Μετρούσαν το μέγεθος του κρανίου και το μήκος της μύτης, ενώ κατέγραφαν και το χρώμα των ματιών και των μαλλιών των μαθητών τους για να προσδιορίσουν αν οι μαθητές ανήκαν στην αληθινή «άρια φυλή». Συχνά η διαδικασία αυτή επεφύλασσε εξευτελισμούς για τους Εβραίους και τους Τσιγγάνους μαθητές.

Βασικές ημερομηνίες

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1920
ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥΣ

Στο Μόναχο της Γερμανίας πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια σύσκεψη του ναζιστικού κόμματος, που τότε ονομαζόταν Κόμμα των Γερμανών Εργατών. Ο Αδόλφος Χίτλερ δημοσιεύει ένα «Πρόγραμμα 25 Σημείων» στο οποίο περιγράφει την πολιτική ατζέντα του κόμματος. Η κομματική πλατφόρμα απηχεί το δόγμα του ρατσισμού. Απαιτείται φυλετική καθαρότητα στη Γερμανία. Διακηρύσσεται ότι το πεπρωμένο της Γερμανίας είναι να εξουσιάζει κατώτερες φυλές. Οι Εβραίοι στοχοποιούνται ως φυλετικοί εχθροί. Στο Σημείο 4 διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι «Ως εκ τούτου, κανένας Εβραίος δεν μπορεί να αποτελεί μέλος του Έθνους».

18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1925
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ MEIN KAMPF

Ο Αδόλφος Χίτλερ έγραψε το Mein Kampf (Ο Αγών μου"), ενώ ήταν φυλακισμένος για προδοσία μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία το 1923. Στο Mein Kampf περιγράφει τις φυλετικές ιδέες του. Ο Χίτλερ αντιλαμβανόταν την ιστορία ως την πάλη μεταξύ των φυλών για ζωτικό χώρο. Οραματιζόταν έναν κατακτητικό πόλεμο στην ανατολή, με τους σλαβικούς λαούς να υποδουλώνονται προς όφελος των γερμανικών συμφερόντων. Θεωρούσε ότι οι Εβραίοι είναι ιδιαιτέρως μοχθηροί και ότι υποσκάπτουν τη «φυλετική καθαρότητα» του έθνους εκ των έσω. Συμβούλευε την «απομάκρυνση» των Εβραίων από τη Γερμανία.

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 1933
ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ

Πεπεισμένος ότι η «φυλετική καθαρότητα» συνεπάγεται τη θέσπιση κανόνων από το κράτος που θα διέπουν την αναπαραγωγή μεταξύ ανθρώπων, ο Αδόλφος Χίτλερ ψήφισε το Νόμο για την Αποτροπή της Γέννησης Τέκνων με Κληρονομικές Ασθένειες. Μεταξύ των άλλων προβλέψεων, το νομοθέτημα απαγόρευε την τεκνοποίηση από «ανεπιθύμητους» και επέβαλε την καταναγκαστική στείρωση ορισμένων ατόμων με φυσικές ή διανοητικές αναπηρίες. Ο νόμος αυτός επηρέασε τις ζωές περίπου 400.000 ατόμων κατά τους επόμενους 18 μήνες.