Μετά τη Συμφωνία του Μονάχου και την παράδοση της Σουδητίας στη Γερμανία, οι γερμανικές αρχές απέλασαν τους Εβραίους κατοίκους του Pohorelice από τη Σουδητία στην Τσεχοσλοβακία. Η τσέχικη κυβέρνηση, φοβούμενη μια πλημμύρα προσφύγων, δεν τους δέχτηκε. Έτσι, οι Εβραίοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να κατασκηνώσουν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Μπρούνο και Μπρατισλάβα στα σύνορα Τσεχίας-Γερμανίας.
Προβολή ΑντικειμένουΕκπρόσωποι 32 χωρών συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Royal στο Εβιάν της Γαλλίας, από τις 6 έως τις 15 Ιουλίου, για να συζητήσουν το πρόβλημα των Εβραίων προσφύγων. Οι πρόσφυγες ήθελαν απεγνωσμένα να δραπετεύσουν από το vαζιστικό διωγμό στη Γερμανία, αλλά δεν μπορούσαν να φύγουν χωρίς να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης σε άλλες χώρες. Η Διάσκεψη του Εβιάν δεν επέφερε σχεδόν καμία αλλαγή στις πολιτικές μετανάστευσης των περισσότερων παρευρισκόμενων κρατών. Οι ισχυρές δυνάμεις –Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία- αρνήθηκαν τη μετανάστευση χωρίς περιορισμούς, καθιστώντας σαφές ότι δεν σκόπευαν να αναλάβουν καμία επίσημη δράση για την ανακούφιση του προβλήματος των Γερμανοεβραίων προσφύγων.
Προβολή ΑντικειμένουΗ μετακίνηση μετά τον πόλεμο περίπου 250.000 επιζησάντων Εβραίων κυρίως από την ανατολική Ευρώπη σε στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων και στη Δύση, με σκοπό να φτάσουν στην Παλαιστίνη, ήταν γνωστή ως «Brihah» («φυγή»). Εδώ, Εβραίοι πρόσφυγες περνούν παράνομα στα εδάφη της Ιταλίας, πιθανόν για να ναυλώσουν πλοίο για την Παλαιστίνη. Οι Βρετανοί απαγόρευαν την εβραϊκή μετανάστευση στην Παλαιστίνη και απέλαυναν τους «παράνομους» μετανάστες σε κέντρα κράτησης στην Κύπρο.
Προβολή ΑντικειμένουΤον Ιούλιο του 1946, πραγματοποιήθηκε πογκρόμ στο Kielce της Πολωνίας. Σαράντα δύο Εβραίοι σφαγιάστηκαν και περίπου άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Το συμβάν πυροδότησε μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Αυτό το βίντεο δείχνει Εβραίους πρόσφυγες, επιζήσαντες του πογκρόμ, που περιμένουν να εγκαταλείψουν την Πολωνία και να περάσουν στην Τσεχοσλοβακία.
Προβολή ΑντικειμένουΜετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι επαναπάτρισαν εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα στις χώρες καταγωγής τους. Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 250.000 Εβραίοι, δεν ήταν δυνατό ή δεν ήθελαν να επιστρέψουν. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι Εβραίοι προτίμησαν να φύγουν από την Ευρώπη για την Παλαιστίνη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και την Αποκατάστασή τους φιλοξένησε σε στρατόπεδα στην κατεχόμενη Γερμανία και την Αυστρία έως ότου μπορέσουν να εγκατασταθούν αλλού. Εδώ, εκτοπισμένοι Εβραίοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους στα στρατόπεδα, προετοιμάζοντάς τα για τη μετανάστευση στην Παλαιστίνη.
Προβολή ΑντικειμένουΜετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι επαναπάτρισαν εκατομμύρια εκτοπισμένων στη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 250.000 Εβραίοι πρόσφυγες, δεν μπορούσαν ή δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους Εβραίους προτίμησαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη με προορισμό την Παλαιστίνη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Σύμμαχοι τους στέγασαν σε στρατόπεδα στην κατεχόμενη Γερμανία, μέχρι την επανεγκατάστασή τους. Εδώ, Εβραίοι σιωνιστές διαμαρτύρονται για τον παρατεταμένο περιορισμό τους στον καταυλισμό εκτοπισμένων Zeilsheim στη Γερμανία. Ζητούν να τους επιτραπεί να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη.
Προβολή ΑντικειμένουΣτο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις στην Ευρώπη επαναπάτρισαν από τη Γερμανία εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα. Τα υπόλοιπα 1,5 έως 2 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα –Εβραίοι και μη Εβραίοι- αρνήθηκαν ή ήταν αδύνατο να επιστρέψουν στις οικίες που διέμεναν πριν τον πόλεμο. Οι μεταναστευτικοί περιορισμοί απέκλειαν την είσοδο μεγάλου αριθμού αυτών των μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρέμεναν στην κατεχόμενη Γερμανία μέχρι την περαίωση των διαδικασιών για εγκατάσταση σε άλλη χώρα. Στο βίντεο αυτό, το οποίο κινηματογραφήθηκε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο, εκτοπισμένα άτομα στο Μόναχο πακετάρουν τα υπάρχοντά τους και επιβιβάζονται σε αμερικανικό αεροπλάνο για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.