Φιλμ

Η επόμενη ημέρα του πογκρόμ στο Kielce

Τον Ιούλιο του 1946, πραγματοποιήθηκε πογκρόμ στο Kielce της Πολωνίας. Σαράντα δύο Εβραίοι σφαγιάστηκαν και περίπου άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Το συμβάν πυροδότησε μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Αυτό το βίντεο δείχνει Εβραίους πρόσφυγες, επιζήσαντες του πογκρόμ, που περιμένουν να εγκαταλείψουν την Πολωνία και να περάσουν στην Τσεχοσλοβακία.

Καταγραφή

Τον Ιούλιο του 1946, οι Εβραίοι έπρεπε πάλι να τρέξουν για να σωθούν. Στην πόλη Kielce, φασίστες σκότωσαν 41 Εβραίους. Το ρυάκι έγινε χείμαρρος και ο χείμαρρος πλημμύρα. Δέκα, εκατό, χίλιοι, σύντομα εκατό χιλιάδες δραπέτευσαν προσπαθώντας να φτάσουν στα σύνορα. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες ήταν Εβραίοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει την άνοιξη στην Πολωνία από τη Ρωσία, ανυπομονώντας να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Για ανθρωπιστικούς λόγους, η κυβέρνηση της Τσεχίας παρείχε βοήθεια και ελεύθερη διάβαση στους καταδιωκόμενους, αλλά η Αμερικανοεβραϊκή Μικτή Επιτροπή Διανομής ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης να βοηθήσει τους πρόσφυγες στο δρόμο προς την ασφάλεια, από την Τσεχοσλοβακία, μετά την Αυστρία ακολουθώντας το δρόμο που οδηγούσε στην ασφαλή αμερικανική ζώνη της Γερμανίας.


  • National Center for Jewish Film

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.