Η Eva ήταν η δεύτερη κόρη από τα πέντε παιδιά που απέκτησαν οι Εβραίοι γονείς της. Ο πατέρας της ήταν μεσίτης ακινήτων και η οικογένειά της ήταν ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας στην οποία ζούσαν. Το κτίριο είχε και ασανσέρ, πολυτέλεια για την εποχή εκείνη. Η Eva τελείωσε το λύκειο και άρχισε να εργάζεται για τον πατέρα της και να σπουδάζει Ιστορία σε ένα μικρό τοπικό πανεπιστήμιο.
1933-39: Η νυχτερινή ζωή ήταν έντονη για τους νέους στο Λοτζ και συχνά πήγαινα να χορέψω με το αγόρι μου, τον Herman. Το 1939 παντρευτήκαμε. Έπειτα εισέβαλαν οι Γερμανοί. Μια μέρα, η Γκεστάπο χτύπησε την πόρτα μας. Χαστούκισαν τον πεθερό μου, απαιτώντας να τους παραδώσουμε τα πολύτιμα χαλιά μας. «Τα πήρε ήδη η καμαριέρα», διαμαρτυρήθηκα. Όταν άρχισαν να φωνάζουν, άρπαξα τον έναν από το γιακά: «Γιατί δεν μας πιστεύετε; Φεύγουμε! Ορίστε, βλέπετε τις βαλίτσες μας;». Εκείνοι έφυγαν.
1940-44: Ο Herman και εγώ φυλακιστήκαμε στο γκέτο του Piotrkow Trybunalski, αφού φτάσαμε εκεί τον Μάιο του 1941 σε αναζήτηση τροφής. Εκεί μεταφέρθηκε και η οικογένειά μου. Επί τρία χρόνια εργάστηκα με τη μητέρα και τις αδελφές μου στο γκέτο. Τον Νοέμβριο του 1944, όλες οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ στη Γερμανία. Όταν κατεβήκαμε από το τρένο, Ναζί «εξέτασαν» τους καβάλους μας για κρυμμένα τιμαλφή. Η εργασία που έκανα στο στρατόπεδο ήταν τόσο κοπιαστική ώστε έχασα ιστό από τη σπονδυλική μου στήλη.
Όσο προχωρούσαν οι Σύμμαχοι, οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο εκκενώνονταν προς το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Εκεί, η Eva ελευθερώθηκε από τους Βρετανούς τον Απρίλιο του 1945. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1950.
Προβολή ΑντικειμένουΟ πατέρας της Fritzie μετανάστευσε στις ΗΠΑ, αλλά προτού μπορέσει να φέρει την οικογένειά του, ξεκίνησε ο πόλεμος και η μητέρα της Fritzie φοβόταν μήπως γίνουν επιθέσεις στα υπερατλαντικά πλοία. Η Fritzie, η μητέρα της και τα δύο της αδέλφια στάλθηκαν τελικά στο Άουσβιτς. Η μητέρα και τα αδέλφια της πέθαναν. Η Fritzie επέζησε προσποιούμενη ότι είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν και, κατά συνέπεια, αρκετά δυνατή για εργασία. Σε μια πορεία θανάτου από το Άουσβιτς, η Fritzie έτρεξε σε ένα δάσος, από όπου αργότερα απελευθερώθηκε.
Προβολή ΑντικειμένουΤο 1942, η Hana περιορίστηκε με άλλους Εβραίους στο γκέτο Theresienstadt, όπου εργάστηκε ως νοσοκόμα. Εκεί, εν μέσω επιδημιών και φτώχειας, οι κάτοικοι διοργάνωναν όπερες, συζητήσεις και αναγνώσεις ποίησης. Το 1944, μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς. Μετά από έναν μήνα εκεί, εστάλη στο Sackisch, υπο-στρατόπεδο του Gross-Rosen, όπου έφτιαχνε εξαρτήματα αεροπλάνων σε καταναγκαστική εργασία. Απελευθερώθηκε τον Μάιο του 1945.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Blanka ήταν το μοναχοπαίδι μιας πολύ δεμένης οικογένειας στο Λοτζ της Πολωνίας. Ο πατέρας της πέθανε το 1937. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, η Blanka και η μητέρα της παρέμειναν στο Λοτζ με τη γιαγιά της Blanka, η οποία δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει. Μαζί με άλλους συγγενείς, κλείστηκαν στο γκέτο του Λοτζ το 1940. Εκεί, η Blanka εργαζόταν σε ένα αρτοποιείο. Η μητέρα της και αυτή εργάστηκαν αργότερα σε ένα νοσοκομείο στο γκέτο του Λοτζ, όπου παρέμειναν μέχρι τα τέλη του 1944, όταν μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ στη Γερμανία. Από το Ράβενσμπρουκ, η Blanka και η μητέρα της στάλθηκαν σε ένα υπο-στρατόπεδο του Σαξχάουζεν. Η Blanka αναγκάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών (Arado-Werke). Η μητέρα της εστάλη σε άλλο στρατόπεδο. Οι σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Blanka την άνοιξη του 1945. Η Blanka, η οποία ζούσε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Λοτζ. Ανακάλυψε ότι κανένας από τους συγγενείς της, ούτε η μητέρα της, δεν είχε επιζήσει. Η Blanka, στη συνέχεια, μετακόμισε δυτικά προς το Βερολίνο και κατέληξε σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1947.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Ruth μετακόμισε στην Ολλανδία μετά την Kristallnacht (τη «Νύχτα των Κρυστάλλων») το 1938. Ο πατέρας της και εκείνη είχαν άδεια να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία τον Μάιο του 1940 και δεν μπόρεσαν να φύγουν. Η Ruth μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Westerbork το 1943 και στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία το 1944. Όταν δεν τηρήθηκε συμφωνία ανταλλαγής με τους Συμμάχους, η Ruth τέθηκε υπό περιορισμό κοντά στα ελβετικά σύνορα μέχρι την απελευθέρωση από τις γαλλικές δυνάμεις, το 1945.
Προβολή ΑντικειμένουΜετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία το 1939, η οικογένεια της Dora κατέφυγε στην πόλη Vilna της Λιθουανίας. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Vilna, ο πατέρας της Dora δολοφονήθηκε και η υπόλοιπη οικογένεια κλείστηκε στο γκέτο της Vilna. Η Dora, η αδελφή της και η μητέρα της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Kaiserwald στη Λετονία και, στη συνέχεια, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κοντά στο Danzig. Η μητέρα και η αδελφή της έχασαν τη ζωή τους στο Στούτχοφ. Η ίδια η Dora πυροβολήθηκε αμέσως πριν από την απελευθέρωση, αλλά επέζησε.
Προβολή ΑντικειμένουΚαι οι δύο γονείς της Charlene ήταν υψηλά πρόσωπα της τοπικής εβραϊκής κοινότητας και η οικογένειά της συμμετείχε ενεργά στη ζωή της κοινότητας. Ο πατέρας της Charlene ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Lvov. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Η πόλη όπου κατοικούσε η Charlene βρισκόταν στο τμήμα της Ανατολικής Πολωνίας το οποίο κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου του Αυγούστου 1939. Υπό σοβιετική κατοχή, η οικογένεια παρέμεινε στην πατρίδα της και ο πατέρας της Charlene συνέχισε να διδάσκει. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941 και συνέλαβαν τον πατέρα της Charlene αφού κατέλαβαν την πόλη. Ποτέ δεν τον είδε ξανά. Η Charlene, η μητέρα και η αδελφή της κλείστηκαν σε γκέτο το οποίο ίδρυσαν οι Γερμανοί στο Horochow. Το 1942, η Charlene και η μητέρα της έφυγαν από το γκέτο όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι Γερμανοί επρόκειτο να το καταστρέψουν. Η αδελφή της προσπάθησε να κρυφτεί χωριστά, όμως έκτοτε η τύχη της αγνοείται. Η Charlene και η μητέρα της κρύφτηκαν σε θάμνους στην άκρη του ποταμού και δεν έγιναν αντιληπτές, καθώς βουτούσαν στο νερό για κάποια χρονικά διαστήματα. Κρύβονταν για αρκετές ημέρες. Μια μέρα, η Charlene ξύπνησε και διαπίστωσε ότι η μητέρα της είχε εξαφανιστεί. Η Charlene επιβίωσε μόνη της στα δάση κοντά στο Horochow και απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα. Τελικά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουH Madeline προερχόταν από οικογένεια της μεσαίας τάξης σε μια περιοχή της Τσεχοσλοβακίας που προσαρτήθηκε από την Ουγγαρία την περίοδο 1938-1939. Ο πατέρας της εργαζόταν εκτός σπιτιού και η μητέρα της ασχολούταν με τα οικιακά. Η Madeline πήγαινε γυμνάσιο. Τον Απρίλιο του 1944, η οικογένειά της εστάλη σε ένα ουγγρικό γκέτο. Η οικογένεια έμεινε στο γκέτο για δύο εβδομάδες πριν μεταφερθεί στο Άουσβιτς. Η Madeline και η μητέρα της χωρίστηκαν από τον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδερφό της. Ούτε ο πατέρας της ούτε ο αδερφός της επέζησαν από τον πόλεμο. Μια εβδομάδα μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς, η Madeline και η μητέρα της εστάλησαν για εργασία σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στο Μπρεσλάου. Ήταν στο δευτερεύον στρατόπεδο Peterswaldau του Γκρος-Ρόζεν για ένα χρόνο, έως την απελευθέρωση από τις σοβιετικές δυνάμεις το Μάιο του 1945. Η Madeline και η μητέρα της έμειναν σε ένα στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων στο Μόναχο όσο περίμεναν να αποκτήσουν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έφτασαν στη Νέα Υόρκη το Μάρτιο του 1949.
Προβολή ΑντικειμένουWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.