Προσωπική ιστορία

Ruth Moser Borsos

Η Ruth μετακόμισε στην Ολλανδία μετά την Kristallnacht (τη «Νύχτα των Κρυστάλλων») το 1938. Ο πατέρας της και εκείνη είχαν άδεια να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία τον Μάιο του 1940 και δεν μπόρεσαν να φύγουν. Η Ruth μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Westerbork το 1943 και στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία το 1944. Όταν δεν τηρήθηκε συμφωνία ανταλλαγής με τους Συμμάχους, η Ruth τέθηκε υπό περιορισμό κοντά στα ελβετικά σύνορα μέχρι την απελευθέρωση από τις γαλλικές δυνάμεις, το 1945.

Καταγραφή

Στο στρατόπεδο μάς έβαλαν να κάνουμε εργασίες, πραγματικά ανόητες εργασίες. Έπρεπε να μεταφέρουμε άμμο από το ένα μέρος στο άλλο. Δεν είχε λογική, όμως έπρεπε να το κάνουμε, και όσο περνούσε ο καιρός μάς οργάνωναν σε ποικίλα καθήκοντα, τι έπρεπε να κάνουμε. Λοιπόν, με έστειλαν πραγματικά σε ένα μέρος όπου ράβαμε ρούχα, και πάλι ράβαμε ρούχα, για ... δεν είμαι και πολύ σίγουρη για ποιον ήταν. Αυτό γινόταν όλη την ημέρα. Μερικές φορές, ... εργαζόμουν στο αγρόκτημα ενός Ολλανδού, ήταν όμως Ναζί, στο αγρόκτημα ενός Ολλανδού ναζί γεωργού. Μας έβαζε να καθαρίζουμε τα χοιροστάσια. Μας έβαζε να δουλεύουμε σε ολόκληρο το αγρόκτημά του, να καθαρίζουμε ορισμένα πράγματα. Μας έβαζε να δουλεύουμε στους αγρούς με τις πατάτες, ή οπουδήποτε αλλού έτσι ώστε να μην έχει τόσο πολύ ... ήμασταν σκλάβοι του. Επωφελούταν από το γεγονός ότι το στρατόπεδο βρισκόταν τόσο κοντά και από το ότι ήταν Ναζί και συνεργαζόταν με τους Γερμανούς. Και, ως ανταμοιβή, μας κάθιζε με τα κοτόπουλα στην αυλή και μας έδινε μια νερουλή σούπα. Αυτό ήταν το γεύμα μας όλη την ημέρα.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.