Ρεβέκκα Pissirilo

Ρεβέκκα Pissirilo

Γένος: 16 Μαρτίου 1923

Unknown

Η Ρεβέκκα ήταν η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά που γεννήθηκαν από Σεφαρδίτες Εβραίους γονείς που μιλούσαν Λαντίνο. Η οικογένεια Pissirilo ζούσε στην Καστοριά, μια μικρή πόλη στην ορεινή περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας κοντά στα αλβανικά σύνορα. Ο πατέρας της Ρεβέκκας ήταν επιτυχημένος έμπορος υφασμάτων. Τα παιδιά της οικογένειας πήγαιναν σε δημόσια σχολεία.

1933-39: Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο, η Ρεβέκκα πήγε στο γυμνάσιο. Της άρεσε το τραγούδι και το διάβασμα. Η Ρεβέκκα κρατούσε ημερολόγιο, όπως κάποια από τα άλλα κορίτσια της τάξης της. Τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, συνήθως το όνομα μιας ηθοποιού που θαύμαζαν. Το ψευδώνυμο της Ρεβέκκας ήταν "Marlene Dietrich".

1940-44: Η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940 και το 1941 Ιταλοί αξιωματικοί μετακόμισαν στο σπίτι της οικογένειας Pissirilo. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, η Ρεβέκκα παντρεύτηκε τον Leon Franko, έναν Εβραίο πρόσφυγα από τη Γιουγκοσλαβία. Τον Σεπτέμβριο του 1943  η Ιταλία παραδόθηκε. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Καστοριά και απέλασαν τους 700 Εβραίους της πόλης στην Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Ερυθρός Σταυρός παρενέβη εξ ονόματος της Ρεβέκκας, η οποία επρόκειτο να γεννήσει, και την πήγαν επειγόντως στο νοσοκομείο. Την 1η Απριλίου 1944, τη μέρα που οι Εβραίοι της Καστοριάς απελάθηκαν στο Άουσβιτς, η Ρεβέκκα γέννησε μια κόρη.

Η Ρεβέκκα προσπάθησε να κρυφτεί στο νοσοκομείο, αλλά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο έσωσε την κόρη της.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.