اچ. جی. ولز
در سال ۱۹۳۳، در بیش از ۳۰ دانشگاه آلمان، دانشجویان نازی، کتابخانهها را برای یافتن کتابهایی که از نظر آنها «غیر آلمانی» بودند، غارت کردند. از جمله نوشتههای ادبی و سیاسی که آنها به آتش کشیدند، آثار اچ جی ولز بود.
گزیده
سوسیالیسم، به باور من، گام مشترکی است که همه ما در راه ترکیب بزرگی از هدف انسانی قدم برمیداریم ... همه ما آن روز را انتظار میکشیم، روز تحقق یک حکومت جهانی نظاممند و متمدن ... از نظر من، سوسیالیسم همانا بیداری یک خودآگاهی جمعی در بشریت است. یک ارادهی جمعی و یک خرد جمعی که از دل آن همواره فردیتهای ظریفتری ممکن است از مجموعهای از تلاشهای متداوم تازه و داستاوردهای تازه برای بشر به وجود آید.
- نخستین و آخرین چیزها، اچ. جی. ولز ۱۹۰۸
آثار سوزانده شده
کلیات تاریخ
اچ جی ولز که بود؟
اچ. جی. ولز، نویسندهی انگلیسی (۱۹۴۶-۱۸۶۶) بود که در خانوادهای از طبقه متوسط پایین در کنت انگلستان به دنیا آمد.
هرچند که او بیشتر به دلیل آثار علمی- تخیلی خود، مانند ماشین زمان و جنگ دنیاها معروف است، اما، این نوشتههای غیرداستانی او بود که مورد انتقاد نازیها قرار گرفت. کتاب تاریخ دو جلدی ولز با عنوان کلیات تاریخ: دورنمایی از تاریخ زندگی و آدمی در مراسم کتابسوزان سال ۱۹۳۳ به آتش کشیده شد.
ولز به عنوان یکی از مبارزان عدالت اجتماعی از همان ابتدا خود را به اصول سوسیالیستی متعهد کرده و مدتی نیز در یک انجمن سوسیالیستی تندرو به نام "فابیان" فعالیت داشت. او در دههی ۱۹۲۰ به حزب چپگرای کارگر در انگلستان ملحق شد. در دههی ۱۹۳۰، ولز به انتشار آثار پرطرفدارش ادامه داد، به ویژه اثری به نام «شکل چیزهایی که میآیند» که در سال ۱۹۳۳ به چاپ رسید. این "تاریخِ" آینده، جنگی ویرانگر را پیش بینی کرده بود که در سال ۱۹۳۹ آغاز میشد و مقدمه ای برای فروپاشی تمدن به شمار میرفت. او از انترناسیونالیسم و جامعه ملل حمایت، و با غارت و چپاول طبیعت مخالف بود.
طی جنگ جهانی دوم، ولز در تدوین دکترین حقوق بشر نقشی فعال داشت و تا پایان عمر خود در سال ۱۹۴۶ به این امر متعهد باقی ماند.