توماس بورگنتال یک قاضی بینالمللی و یکی از جوانترین بازماندگان اردوگاههای آشویتس و زاخزن هاوزن بود. او در سن ۱۷ سالگی به ایالات متحده مهاجرت کرد. وی به عنوان قاضی و رئیس دادگاه حقوق بشر قاره آمریکا و به عنوان عضو کمیسیون حقیقتیاب سازمان ملل در السالوادور شروع به کار کرد. بورگنتال ریاست کمیتهی اخلاق موزه یادبود هولوکاست ایالات متحده را به عهده داشت. وی در مارس ۲۰۰۰ به عضویت دادگاه بین المللی عدالت در آمد و هنوز این سمت را دارد.
من فکر میکنم به صورت انتزاعی اگر مثلاً به محاکمهی میلوسویچ نگاهی بیاندازید و بگویید «این سالها طول کشیده است. آیا هدفی هم دارد؟» فکر کنم پاسخ خلاصه آن است که بگوییم باید از این کار جلوگیری شود. از طرفی دیگر، وقتی به اتفاقاتی که در در شرایط میلوسویچ افتاد نگاه میکنید، این نخستین باریست که یکی از سران سابق یک کشور، در برابر دیوان محکمهی بینالمللی قرار میگیرد. و ما باید از آن بیاموزیم. ما نمیتوانستیم تمام مشکلاتی که در این پرونده رخ داده است را پیشبینی کنیم. بدیهی است که طولانی شدن محاکمه تا این حد و این که وکلا اجازه داشته باشند که هر بازیی که مایلند را انجام دهند، ایده خوبی نیست. اما از طرفی دیگر، در این نقطه، عجله کردن هم میتواند اشتباهی بزرگ باشد. اما میتوانیم از آن درس بگیریم و فکر میکنم در آینده باید بتوانیم ایدهها و روشهایی را به کار بگیریم که از این تأخیرهای طولانی جلوگیری شود و اجازه ندهیم وکلا همان کاری را بکنند که میلوسویچ انجام میدهد در عین حال، حقوق قانونی او را نقض نکنیم. اینجا یک تعادل برقرار است اما تأخیر بیش از حد طولانی شده است و اینگونه به نظر میرسد که اگر عدالت تأخیر داشته باشد، عدالتی برقرار نشده است. البته حقیقت این است که همین که او پس از این همه سال به پای میز محاکمه کشیده شده، خودش نوعی عدالت است. بنابراین من مطمئن نیستم که این مثال، نمونهی نقض عدالت در چشم قربانیان باشد. من فکر میکنم که قربانیان میخواهند محکومیت او را ببینند اما آنها از دیدن او در اینجا احساس رضایت میکنند.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.