Adolf Hitler’in Nazi diktatörlüğü, ırkçı ve militarist karakterini Ağustos 1936’da iki hafta boyunca Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yaparak kamufle etti. Rejim, oyunları çok sayıda yabancı izleyici ve gazeteciyi barışçı ve hoşgörülü bir Almanya görüntüsüyle şaşırtmak için kullandı. 1931’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 1936 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın Berlin’de yapılmasına karar verdi. Nazi Partisi Lideri Adolf Hitler, iki yıl sonra Almanya Şansölyesi oldu. 1936 Berlin Olimpiyatlarını boykot hareketleri Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, İsveç, Çekoslovakya ve Hollanda’da ortaya çıktı. Birkaç ülkedeki Yahudi sporcular Berlin Olimpiyatları’nı bireysel olarak boykot etme kararı aldı. Ancak, ABD’deki Amatör Spor Birliği Aralık 1935’te Olimpiyatlar’a katılma yönünde oy kullanınca, diğer ülkeler de karara uydu ve daha geniş boykot hareketi başarısızlığa uğradı.

Adolf Hitler Berlin'de Olimpiyat Oyunları'nın açılışında Olimpiyat bayrağını selamlıyor.

Naziler, 1–16 Ağustos Yaz Oyunları için özenli hazırlıklar yaptı. Çok büyük bir spor kompleksi inşa edildi ve Berlin’deki anıtlar ve evler Olimpiyat bayrakları ve gamalı haçlarla donatıldı. Turistlerin çoğu ne Nazi rejiminin Yahudi karşıtı simgeleri geçici olarak kaldırdığının farkındaydı, ne de polislerin Berlin’deki Çingeneleri topladığını biliyordu. Nazi yetkilileri, aynı zamanda yabancı ziyaretçilerin Alman Eşcinsellik Karşıtı Kanunu’nun cezalarına maruz kalmaması gerektiği emrini verdi.

Hitler 1 Ağustos 1936’da XI. Olimpiyat Oyunları’nın açılışını yaptı. Yunanistan’ın Olimpiya kentindeki antik oyunlardan aktarılan meşaleyi taşıyan tek bir koşucunun varmasıyla yeni Olimpiyat töreni başladı. Berlin Olimpiyatları’nda, 49 spor takımı yarıştı. Bu rakam daha önceki tüm Olimpiyatlardan daha fazlaydı. Almanya 348 sporcuyla en büyük takımı meydana getirdi. Amerika Birleşik Devletleri takımı, 18’i Afrika kökenli Amerikalıdan oluşan 312 sporcuyla ikinci en büyük takımdı. Sovyetler Birliği, Berlin Oyunları’na katılmadı.

Spor imajı Nazi Almanya’sı ile eski Yunan arasında bir bağ kurarak, üstün Alman medeniyeti, klasik ilkçağ “Aryan” kültürünün gerçek mirasçısı olduğu şeklindeki Nazi mitini simgeliyordu. Düzenli propaganda girişimleri, Alman film yapımcısı ve Nazi sempatizanı Leni Riefenstahl’ın yönettiği tartışmalı belgesel “Olympia”nın 1938 yılında uluslararası alanda gösterime girmesiyle Olimpiyatlardan sonra da devam etti. Almanya, 11. Olimpiyat Oyunları’ndan galip olarak çıktı. Oyun sonrası haberler çıktıktan sonra, Hitler görkemli Alman genişleme planları ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Yahudilere yapılan zulüm devam etti. Olimpiyatlardan iki gün sonra, Olimpiyat Köyü yöneticisi, Ţef Wolfgang Fuerstner, Yahudi kökeni sebebiyle askerî hizmetten azledilince intihar etti.