Náci olimpia, Berlin, 1936 (rövidített cikk)

1936 augusztusában Adolf Hitler náci diktatúrája két hétre álarc mögé rejtette rasszista, militarista jellegét, amikor otthont adott a nyári olimpiai játékoknak. A sportesemény remek lehetőséget jelentett arra, hogy a békés, toleráns Németország látszatával kápráztassák el a sok külföldi látogatót és újságírót. A rendezés jogát még 1931-ben ítélte Berlinnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, két évvel az előtt, hogy a náci párt vezére, Adolf Hitler Németország kancellárja lett. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Csehszlovákiában és Hollandiában mozgalmak indultak a játékok bojkottálására, számos ország egyéni zsidó sportolói is a bojkott mellett döntöttek. Azonban amikor az Egyesült Államok Amateur Athletic Union elnevezésű sportszervezete 1935 decemberében a részvétel mellett szavazott, más országok is követték a példáját, és a szélesebb körű bojkottmozgalom elhalt.

Adolf Hitler az olimpiai zászló előtt szalutál a berlini olimpiai játékok megnyitóján.

A nácik nagyon gondosan készültek az augusztus 1-16. között megrendezett nyári játékokra: hatalmas sportkomplexumot építettek, az emlékműveket és a házak falait Berlin utcáin olimpiai zászlókkal és horogkeresztekkel borították be. A legtöbb turista nem volt tudatában annak, hogy csak ideiglenesen, az ő kedvükért tűntek el a zsidóellenes feliratok, és a berlini romák rendőri begyűjtéséről sem szereztek tudomást. A náci hatóságok azt is elrendelték, hogy a külföldi látogatókra vonatkozóan felfüggesszék a német homoszexuális-ellenes törvények érvényességét.

1936. augusztus 1-jén Hitler megnyitotta a XI. olimpiai játékokat. Egy új szertartást is bevezettek: magányos futó érkezett fáklyával a kezében az ősi játékok helyszínéről, a görögországi Olümpiából. A berlini viadalon végül minden eddiginél több, negyvenkilenc ország képviseltette magát a világ minden tájáról. Németország állította ki a legnagyobb csapatot 348 sportolóval, és az USA küldöttsége volt a második legnagyobb 312 taggal, köztük 18 afroamerikaival. A Szovjetunió nem vett részt a berlini olimpián.

Az atlétikai képek segítségével kapcsolatot teremtettek a náci Németország és az ókori Görögország között, ezzel is szimbolizálva a náci mítoszt, mely szerint a felsőbbrendű német kultúra jogos örököse a klasszikus antikvitás „árja” kultúrájának. Ezek az elrendezett propagandakísérletek jóval az olimpiai játékok után is folytatódtak, például a nácibarát német filmrendező, Leni Riefenstahl sokat vitatott „Olimpia” című dokumentumfilmjének 1938-as nemzetközi kiadásával. Németország győztesen jött ki a XI. Olimpiáról, és a későbbi jelentések tanúsága szerint Hitler eltökélten szőtte tovább a német terjeszkedéssel kapcsolatos grandiózus terveit. A zsidók üldöztetése újraindult. Két nappal az olimpia után Wolfgang Fürstner kapitány, az olimpiai falu vezetője öngyilkosságot követett el, mivel zsidó származása miatt elbocsátották a katonai szolgálatból.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.