Φιλμ

Ο Αμερικανός εισαγγελέας Τζάκσον

Το καλοκαίρι του 1945, εκπρόσωποι από τις νικήτριες Συμμαχικές δυνάμεις —Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση— συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν το σχηματισμό ενός Διεθνούς Στρατοδικείου. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν εξαιρετικά ακανθώδη: πού και πώς θα μπορούσε να συνεδριάσει αυτό το δικαστήριο, ποιες θα ήταν οι κατηγορίες που θα απαγγέλλονταν και ποιοι θα ήταν οι δράστες που θα δικάζονταν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν εξέδωσε ειδικό διάταγμα για το διορισμό του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Τζάκσον ως εκπροσώπου των ΗΠΑ και προϊσταμένου εισαγγελέα. Αυτή η ταινία περιέχει μέρος της εναρκτήριας αγόρευσης του Τζάκσον στο Διεθνές Στρατοδικείο.

Καταγραφή

Η εναρκτήρια εισήγηση στην πρώτη δίκη για εγκλήματα κατά της παγκόσμιας ειρήνης είναι ένα μεγάλο προνόμιο, αλλά και τεράστια ευθύνη. Τα εγκλήματα που προσπαθούμε να καταδικάσουμε και να τιμωρήσουμε ήταν τόσο προμελετημένα, τόσο καταστροφικά και τόσο κακόβουλα που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να τα αγνοήσει, γιατί ίσως να μην επιβιώσει σε περίπτωση που επαναληφθούν. Το γεγονός ότι τα τέσσερα μεγάλα έθνη, περήφανα για τη νίκη τους, αλλά πληγωμένα από τα τραύματά τους, δεν αποζητούν την εκδίκηση, αλλά υποβάλουν εθελοντικά τους αιχμάλωτους εχθρούς τους στην κρίση της δικαιοσύνης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόρους τιμής που έχει αποτίσει ποτέ η Δύναμη στη Λογική.


  • National Archives - Film
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.