Προσωπική ιστορία

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ο Ben γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στα Καρπάθια Όρη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία. Όταν ήταν μωρό, η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ben φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ποινικό δίκαιο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943. Κατετάγη σε ένα αντιαεροπορικό τάγμα πυροβολικού των ΗΠΑ όπου γινόταν εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή των Συμμάχων στη Δυτική Ευρώπη. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Ben μετατέθηκε στον κλάδο του αμερικανικού στρατού υπεύθυνο για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου. Αρμοδιότητά του ήταν η συγκέντρωση επιβαρυντικών αποδεικτικών στοιχείων και η σύλληψη εγκληματιών πολέμου, φερόμενων ως Ναζί. Τελικά έγινε επικεφαλής εισαγγελέας των ΗΠΑ στην υπόθεση των Einsatzgruppen (ταγμάτων θανάτου) στις Ακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης.

Καταγραφή

Αυτό που εγώ θα έκανα, όσο αφορά στη διαδικασία, θα προσπαθούσα αμέσως να κατασχέσω τα αρχεία των τεκτενόμενων στο στρατόπεδο. Όλα τα στρατόπεδα είχαν ένα γραφείο για τα έγγραφα, γνωστό ως Schreibstube. Το πρώτο πράγμα που προσπαθούσα να κάνω ήταν να πάω αμέσως στο Schreibstube, να μάθω ποιος ήταν υπεύθυνος και να κατασχέσω ο,τιδήποτε σχετικό με την ποινική δίωξη εγκληματιών πολέμου. Όταν έφτασα στο Schreibstube του Μάτχαουζεν, βρήκα έναν τρόφιμο που ήταν "Schreiber" [υπάλληλο γραφείου], όπως τους αποκαλούσαν. Ήταν μια προνομιούχος θέση. Για την ακρίβεια, τα καλύτερα πόστα στα στρατόπεδα ήταν το νοσοκομείο, ή το Schreibstube ή η κουζίνα. Μόλις με είδε μου είπε: "Α, σας περίμενα", και συνέχισε, "Ελάτε μαζί μου". Θυμάμαι ότι να βγαίνουμε μαζί έξω προς τον ηλεκτροφόρο φράκτη και να ξεθάβει ένα κουτί με αρχεία που είχε κρύψει. Και αυτά τα αρχεία ήταν οι φάκελοι όλων των ανδρών των SS -οι ταυτότητες- όσων είχαν μπει και βγει από το στρατόπεδο. Τα έγγραφα είχαν επάνω και τις φωτογραφίες τους. Είχαν επίσης αριθμούς ταυτότητας και διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, όλες τις πληροφορίες αυτού του τύπου. Και αυτός, υποτίθεται, έπρεπε να καταστρέφει κάθε ένα από αυτά τα αρχεία, πριν ένα καινούριο εκδοθεί ή όταν ο κάτοχός του αποχωρούσε από το στρατόπεδο, αλλά δεν το έκανε. Αυτό σήμαινε ότι κάθε φορά που κρατούσε ένα αρχείο (και υπήρχαν εκατοντάδες από αυτά) έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του. Ήταν πρόθυμος να το κάνει αυτό, ελπίζοντας και ξέροντας ότι κάποτε αυτοί οι άνθρωποι θα καλούνταν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Έκρυψε, λοιπόν, αυτά τα αρχεία περιμένοντας να έρθει εκείνη η ημέρα. Για μένα ήταν ένα σύμβολο της ελπίδας του ανθρώπου, και της αυτοπεποίθησης και της πίστης και της γενναιότητας που κρύβουμε μέσα μας, πράγμα το οποίο ήταν πολύ συγκινητικό και τραγικό για μένα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.