Προσωπική ιστορία

Blanka Rothschild

Η Blanka ήταν το μοναχοπαίδι μιας πολύ δεμένης οικογένειας στο Λοτζ της Πολωνίας. Ο πατέρας της πέθανε το 1937. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, η Blanka και η μητέρα της παρέμειναν στο Λοτζ με τη γιαγιά της Blanka, η οποία δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει. Μαζί με άλλους συγγενείς, κλείστηκαν στο γκέτο του Λοτζ το 1940. Εκεί, η Blanka εργαζόταν σε ένα αρτοποιείο. Η μητέρα της και αυτή εργάστηκαν αργότερα σε ένα νοσοκομείο στο γκέτο του Λοτζ, όπου παρέμειναν μέχρι τα τέλη του 1944, όταν μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ στη Γερμανία. Από το Ράβενσμπρουκ, η Blanka και η μητέρα της στάλθηκαν σε ένα υπο-στρατόπεδο του Σαξχάουζεν. Η Blanka αναγκάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών (Arado-Werke). Η μητέρα της εστάλη σε άλλο στρατόπεδο. Οι σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Blanka την άνοιξη του 1945. Η Blanka, η οποία ζούσε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Λοτζ. Ανακάλυψε ότι κανένας από τους συγγενείς της, ούτε η μητέρα της, δεν είχε επιζήσει. Η Blanka, στη συνέχεια, μετακόμισε δυτικά προς το Βερολίνο και κατέληξε σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1947.

Καταγραφή

Όταν περπατούσαμε μέσα στο γκέτο για να εργαστούμε αφού είχε αδειάσει, ήταν ένα πολύ παράξενο συναίσθημα. Άδειοι δρόμοι, ανοιχτά παράθυρα, κουρτίνες να τις φυσάει ο άνεμος. Πουθενά άνθρωποι. Μόλις νομίζαμε ότι βλέπαμε τη σκιά κάποιου στο παράθυρο, ή ένα κερί ή κάτι τέτοιο, στρέφαμε, φυσικά, τα μάτια μας αλλού, για να μην αποκαλύψουμε άθελά μας στους γερμανούς συνοδούς ότι κάποιος ήταν εκεί. Τον Νοέμβριο του 1944 έφτασε η ώρα μας να βγούμε. Μας οδήγησαν όλους όσοι ήμασταν στο νοσοκομείο στο σημείο όπου ήταν τα αυτοκίνητα για τα ζώα, και μας φόρτωσαν επάνω. Ήταν φρικτό, γιατί όλοι έπρεπε να σταθούν όρθιοι. Δεν υπήρχε μέρος να καθίσεις κάτω ή οκλαδόν. Αν κάποιος ήταν άρρωστος, ή ακόμα και να πέθαινε, πέθαινε όρθιος. Ήταν απλά αφόρητο. Το νερό ήταν το χειρότερο ... η έλλειψη νερού, η δίψα ήταν το χειρότερο.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.