Η Γερμανία εισέβαλε στο Βέλγιο το Μάιο του 1940. Αφού οι Γερμανοί συνέλαβαν τη μητέρα, την αδερφή και τον αδερφό της, η Lilly κρύφτηκε. Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών της, η Lilly κράτησε μυστική την εβραϊκή ταυτότητά της για δύο χρόνια. Όμως, το 1944, κάποιοι Βέλγοι κατήγγειλαν τη Lilly, η οποία μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, μέσω του στρατοπέδου Mechelen. Μετά από μια πορεία θανάτου από το Άουσβιτς, η Lilly απελευθερώθηκε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν από τις βρετανικές δυνάμεις.
Μας ειδοποίησαν ότι έπρεπε να εκκενώσουμε το Άουσβιτς. Γιατί εκκενώναμε το Άουσβιτς; Μάλλον επειδή πλησίαζαν οι Ρώσοι. Κι έτσι...βγήκαμε όλοι πεζοί από το Άουσβιτς και αρχίσαμε να περπατάμε. Αρχίσαμε να περπατάμε...και περπατούσαμε για μέρες. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δεν ξέρω ακριβώς πόσες μέρες περπατούσαμε. Περπατούσαμε και μετά ανεβήκαμε σε αυτοκίνητα για ζώα και μετά περπατούσαμε ξανά. Και, ενώ περπατούσαμε, ακούσαμε πυροβολισμούς και μας είπαν να συνεχίσουμε την πορεία μας. Ακούσαμε πυροβολισμούς και πυροβολούσαν ανθρώπους που είχαν μείνει πολύ πίσω και δεν μπορούσαν να προλάβουν τους υπόλοιπους. Τελικά κατέληξε να αποκαλείται πορεία θανάτου επειδή τα ποταμάκια και τα χαντάκια είχαν γίνει κατακόκκινα από το αίμα. Από τους ανθρώπους εκεί, μερικοί που μιλούσαμε Πολωνικά διασχίζαμε περπατώντας την Πολωνία και μερικοί άλλοι που νόμιζαν ότι μπορούσαν να το σκάσουν, δοκίμαζαν να το κάνουν. Μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούσαν να προλάβουν τους υπόλοιπους που περιπατούσαν, ήταν εξαντλημένοι, πετούσαν όλα τα πακέτα τους και περπατούσαν μέχρι που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν άλλο και έπεφταν κάτω και οι Γερμανοί απλώς τους πυροβολούσαν. Είδαμε ανθρώπους να τους πυροβολούν από μπροστά στο στήθος τους και από πίσω, στην πλάτη τους. Ήταν πεσμένοι παντού, στην κορυφή των λόφων, πίσω από τα δέντρα. Ήταν πραγματικά σαν εμπόλεμη ζώνη. Κι έτσι τελικά φτάσαμε σε ένα στρατόπεδο που λεγόταν Μπέργκεν-Μπέλσεν.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.