Προσωπική ιστορία

Thomas Buergenthal

Η οικογένεια του Thomas μετακόμισε στη Ζίλινα το 1938. Καθώς η Φρουρά του Hlinka στη Σλοβακία ενέτεινε την παρενόχληση των Εβραίων, η οικογένειά του αποφάσισε να φύγει. Ο Thomas και η οικογένειά του εισήλθαν εν τέλει στην Πολωνία, αλλά η γερμανική εισβολή το Σεπτέμβριο του 1939 δεν τους επέτρεψε να φύγουν για τη Μεγάλη Βρετανία. Η οικογένεια κατέληξε στο Κίλτσε, όπου τον Απρίλιο του 1941 είχε δημιουργηθεί ένα γκέτο. Όταν το γκέτο του Κίλτσε καταστράφηκε τον Αύγουστο του 1942, ο Thomas και η οικογένειά του απέφυγαν τις απελάσεις στην Τρεμπλίνκα που σημειώθηκαν τον ίδιο μήνα. Αντί αυτού, τους έστειλαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Κίλτσε. Ο ίδιος και οι γονείς του απελάθηκαν στο Άουσβιτς τον Αύγουστο του 1944. Καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα προέλαυναν τον Ιανουάριο του 1945, ο Thomas και άλλοι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν σε πορεία θανάτου από το Άουσβιτς. Τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν στη Γερμανία. Μετά την απελευθέρωση του Σαξενχάουζεν από τους Σοβιετικούς τον Απρίλιο του 1945, ο Thomas πήγε σε ορφανοτροφείο. Τον εντόπισαν συγγενείς και επανενώθηκε με τη μητέρα του στο Γκέτινγκεν. Το 1951, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Καταλήξαμε σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζαν κάρα, ξύλινα κάρα, για το ανατολικό μέτωπο. Είχα πολύ ενδιαφέρουσα εργασία και αποστολή. Υπήρχε η αίσθηση ότι για να επιβιώσεις εκεί, ήταν σημαντικό να έχεις κάτι να κάνεις, και δεν ήμουν ούτε 10 ετών. Έτσι, πήγα στον διοικητή, τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου, και τον ρώτησα αν χρειαζόταν κάποιο αγόρι για τα θελήματα. Με κοίταξε και μου είπε, «Εντάξει.» Ουσιαστικά, η δουλειά μου στο στρατόπεδο ήταν να στέκομαι έξω από την πόρτα του και να κάνω ό,τι θελήματα χρειαζόταν, όπως να του φέρω το ποδήλατό του ή να μεταφέρω κάτι κάπου. Αυτή η δουλειά είχε φοβερά πλεονεκτήματα, γιατί άκουγα τι συνέβαινε και τα μετέφερα και, επίσης, μπορούσα να προειδοποιώ για την άφιξή του, καθώς εγώ προπορευόμουν τρέχοντας και ανήγγελλα την άφιξή του. Είχαμε ένα σινιάλο που έκανα. Φορούσε ένα καπέλο με φτερό. Και αν έκανα έτσι [χειρονομία] καταλάβαιναν ότι ερχόταν. Γιατί αν έβλεπαν ότι κάποιος δεν δούλευε, τον χτυπούσαν πάρα πολύ άσχημα.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.