Nazi Almanyası, Faşist İtalya ve Japonya İmparatorluğu, Berlin’de Üçlü Pakt’ı (Üç Taraflı Antlaşma) imzalayarak on yıllığına askerî bir ittifak kurdular. Antlaşma, II. Dünya Savaşı’nı başlatan bu üç ulus arasında (Mihver güçleri) işbirliğini sağladı. Bu kayıt, Nürnberg mahkemelerindeki dava için Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan ve duruşmalarda kullanılan “Nazi Planı” filminden alınmıştır.
Başka OkumalarBulgar işgalindeki Makedonya’nın Kavala, Seres ve Drama kentlerindeki Yahudiler sürüldü. Yaklaşık 3.000 Yahudi, Drama’ya götürüldü. Yiyecek ve su olmaksızın trenlere doldurularak Gorna Dzumaya’daki kampa gönderildi. Yahudiler, büyük olasılıkla Danube Nehri üzerinde yer alan Bulgar limanı Lom’a götürüldü ve daha sonra Viyana’ya giden gemilere bindirildi. Oradan da Treblinka imha kampına gönderildi.
Başka OkumalarRomanya hükümeti, Nazi Almanyasının müttefikiydi ancak Romanyalı Yahudileri Alman işgalindeki bölgelere sürmüyordu. Bunun yerine Romanya, Besarabya ve Kuzey Bukovina’da yaşayan Yahudileri sistematik bir şekilde topluyor ve Ukrayna’nın Romanya işgali altındaki bölgelerine gönderiyordu. Bu işlem sırasında Besarabya’nın Balti kasabasındaki Yahudiler toplama kamplarında toplandılar. 1942 yılının Mayıs ayı sonlarında Romanya güvenlik güçleri, bölgedeki Yahudilerin büyük bir kısmını öldürmüş ya da başka bir yere sürmüştü. Tüm Besarabya’da sadece 200 Yahudi kalmıştır.
Başka OkumalarMareşal Ion Antonescu, 1940 ve 1944 yılları arasında Romanya’nın yönetimini elinde tutuyordu. Alman kuvvetlerinin Stalingrad’daki yenilgisinin ardından Hitler, Almanya’nın müttefiki olan bazı devletlerin gizlice barış görüşmeleri yaptığından şüphelenmişti. Alman haber yayınından alınan bu karede, Antonescu’nun, Romanya’nın Alman seferberliğine bağlı kaldığına dair Hitler’in güvenini tazelemek amacıyla Almanya’nın Berchtesgaden şehrinde Hitler’le buluşması görülmektedir. Bu görüşmeden sonraki yıl Romanya Kralı Michael, Antonescu’yu tutuklamış ve 1944 yılının Ağustos ayında Sovyetler Birliği ile ateşkes imzalamıştır.
Başka OkumalarFaşist Hırvat lider Ante Pavelic, 1941 ve 1945 yılları arasında Alman yanlısı hükümetin başında bulunmuştur. Alman haber yayınından alınan bu kayıt, coşkulu kalabalığın arasında yürüyerek birliklerini teftiş eden Pavelic’i göstermektedir. Hırvat hükümeti, Pavelic’in yönetiminde, yüz binlerce Sırpı, Yahudiyi ve Romanı (Çingeneleri) öldürmüştür. Savaştan sonra Arjantin’e kaçan Pavelic, 1957’de kendisine yönelik suikast girişiminde aldığı yaralar sonucu ölmüştür.
Başka OkumalarAlman haber yayınından alınan bu kayıt, faşist Norveç partisi Nasjonal Samling’in başkanı Vidkun Quisling’i birliklerini teftiş ederken göstermektedir. Quisling, savaş boyunca Norveç’teki Nazi yanlısı kukla rejime başkanlık etmiştir.
Başka OkumalarWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.