Yahudi karşıtı boykot sırasında kullanılan slogan: "Almanya’nın Yahudi sermayesinden kurtulmasına yardım edin. Yahudi dükkânlarından alışveriş etmeyin." Almanya, 1933.
Başka OkumalarKrakow’da gettonun bir bölümünü şehrin geri kalan kısmından ayıran dikenli teller. Krakow, Polonya, tarih bilinmiyor.
Başka OkumalarKrakow gettosu tasfiye edilirken gettodan yapılan sürgün. Krakow, Polonya, Mart 1943.
Başka OkumalarIsadore ve karısı Sossia’nın yedi oğlu vardı. Dindar bir Yahudi ailesi olan Frenkiel’ler Varşova yakınlarındaki Gabin adlı kasabada tek odalı bir dairede yaşıyorlardı. Gabin’deki çoğu Yahudi ailesi gibi, onlar da kasabının merkezinde, sinagogun yakınında oturuyorlardı. Isadore kendi işinde çalışan bir şapkacıydı ve yaptığı şapkaları kasabanın haftalık pazarında satıyordu. Polis ve ordu için de şapka yapmıştı.
1933–39: Büyük Buhran döneminin sıkıntısını hissetmesine karşın Isadore, işler kesat olsa da ailesini geçindirebiliyordu. Almanlar, 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal ettikten kısa bir süre sonra Gabin’i işgal ettiler. Gabin’de 10 kişi sokakta vurularak öldürüldü. Doktorlar ve öğretmenler göz altına alındı. Almanlar Yahudi erkekleri toplayıp pazar yerinde tutarken askerler sinagoga benzin döküp yaktılar.
1940–42: 1941’de Frenkiel ailesi, Almanların bazı kasabaları boşaltıp Yahudileri ölüm kamplarına gönderdiklerine ilişkin söylentiler duydu. Kamplar arası aktarmadan kaçan bir kuzenleri aileyi ziyaret edip söylenenlerin doğru olduğunu belirtti. “Seni kamyonlara koyuyorlar, gaz veriyorlar, sonra da bedenini yanan bir çukura atıyorlar” dedi. Isadore’un 3 yaşındaki oğlu ağlayarak annesine koştu, “Beni de yakacaklar mı?” Isadore, olanları Yahudi büyüklerine anlatması için kuzenine ısrar etti. Kuzeni bu kişilerle görüştü, ancak onlar hikayesine inanmayıp kasabayı terk etmesini söylediler.
Mayıs 1942’de Gabin’deki Yahudiler Chelmno ölüm kampına gönderildi. Isadore, Sossia ve oğullarından dördü kilitli bir kamyona konulup egzoz dumanlarıyla boğuldular.
Başka OkumalarRozia, Kolbuszowa kasabasında Yahudi bir ailede dünyaya geldi. Ailesi kasabanın dışında amcalarına yakın yaşıyordu. Susskind'lerin un değirmeni ve kereste kesme yeri vardı. O bölgede elektriği olan az sayıdaki evlerden birinde yaşıyorlardı. Elektrik değirmenlerinde üretiliyordu. Rozia'nın Hanka adlı bir ablası ve Yanek adlı bir ağabeyi vardı.
1933–39: 1930'ların başında Susskind'lerin un değirmeni ve kereste kesme yeri yandı. Hanka, üniversitede okumak için Krakov'a taşındı ve evlendi. Yanek, Kolbuszowa'nın Yahudi bankasında çalışıyordu. Rozia'nın okul masraflarını karşılamaya Susskind'lerin gücü yetmiyordu. Böylelikle Rozia bir kadın terzisinin yanına çırak olarak girdi. 1939'da Almanya Polonya'yı işgal ettiğinde Hanka ve kocası Kolbuszowa'ya döndü. Yanek ve Rozia'nın babasıyla birlikte SSCB'ye kaçtılar. 17 yaşındaki Rozia kanserli annesiyle Kolbuszowa'da kaldı.
1940–42: Ocak 1940'ta annesi öldü. 1941'de Almanlar Kolbuszowa'da bir Yahudi gettosu kurdu. Rozia ve amcaları buraya taşındı. Gettodaki birçokları gibi Rozia'ya sokakları süpürme, kürekle kar atma ve Almanlar'ın evlerini temizleme işleri verildi. 20 Haziran 1942'de Almanlar bir kararname çıkardı: Kolbuszowa Yahudilerinin evlerini terk etmeleri ve 32 kilometre uzaktaki Rzeszow gettosuna yerleşmeleri için üç günleri vardı.
7 Temmuz 1942'de Rozia ve amcaları, Rzeszow gettosundan öldürülecekleri Belzec imha kampına gönderildi.
Başka OkumalarHilda, küçük bir Moravya kasabasında yaşayan, Yahudi bir ailenin altı çocuğun en küçüğüydü, babasının bir manifatura ve giyim mağazası vardı. Ailesi evde hem Çekçe, hem de Almanca konuşuyordu. Hilda büyürken bir erkek çocuğu gibi aktifti. Maccabi yüzme takımında yarışıyordu. Hodinin’de bir devlet okuluna gidiyordu ve diş teknisyeni olmak istiyordu.
1933–39: Hilda Şubat 1933’te Moravya’nın başkenti Brno’uya taşınarak dişçilik okuluna gitmeye başladı. 23 Aralık 1935’te Leo Nitschke ile evlendi. İki yıl sonra dişçilik okulundan mezun oldu. Mart 1939’da Almanlar Bohemya ve Moravya’yı işgal etti ve hızla Yahudi nüfusa çeşitli kısıtlamalar getirdi. Almanlar Nitschke ailesini evinden çıkardı ve Hilda’nın bir Yahudi olarak Yahudi olmayan hastaları tedavi etmesini yasakladı.
1940–44: Nitschke’ler Leo'nun kız kardeşi Edita’nın ailesinin yanına taşındı. Hilda, Yahudi bir dişçinin yanında dişçi asistanı olarak iş buldu. Haziran 1943’te Hilda ve Leo, Edita'nın ailesi ile birlikte batı Çekoslovakya’daki Theresienstadt gettosuna sürüldü. 28 Ekim 1944’te Hilda, Leo ve Edita'nın ailesi Auschwitz’e sürüldü. Hilda burada köle işçi olarak seçildi. Bergen–Belsen toplama kampına gönderildi ve sonra da Raguhn’daki uçak fabrikasında çalıştırıldı.
Hilda, Mayıs 1945’te getto azat edilince tekrar Theresienstadt’a döndü. Savaştan sonra Brno’ya döndü ve kocasının Auschwitz’te öldüğünü öğrendi.
Başka OkumalarAvrupa demiryolu ağı, “Nihai Çözüm”ün uygulanmasında çok önemli bir rol oynadı. Almanya ve Almanya'nın işgal ettiği Avrupa'daki Yahudiler tren yoluyla işgal edilmiş Polonya'daki toplama kamplarına götürülerek öldürüldüler. Almanlar niyetlerini gizleyerek, sürgünlerden "doğuda yeniden yerleşim planı" olarak bahsettiler. Kurbanlara çalışma kamplarına götürülecekleri söylendi. Ancak 1942'den başlayarak birçok Yahudi için sürgün demek, ölüm merkezlerine ve ölüme transit geçiş yapmak demekti. Böylesi büyük çaplı sürgünler Reich (İmparatorluk) Güvenlik Karargahı (RSHA), Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlığı gibi birçok hükümete bağlı bakanlığın işbirliği yapmasını gerektirdi. RSHA sürgünleri düzenledi ve yönetti. Ulaştırma Bakanlığı tren saatlerini ayarladı. Dışişleri Bakanlığı kendi ülkelerindeki Yahudileri göndermeleri için Almanya'yla müttefik olan ülkelerle müzakerelerde bulundu.
Başka OkumalarWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.