Ο Άντολφ Άιχμαν ήταν ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές του εκτοπισμού των Εβραίων της Ευρώπης στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Μολονότι είχε γεννηθεί στη Γερμανία, μετακόμισε στην Αυστρία ενώ ήταν ακόμη παιδί. Το 1932 ο Άιχμαν έγινε μέλος το Αυστριακού Ναζιστικού κόμματος και των SS και σύντομα αναρριχήθηκε σε υψηλές θέσεις στις Ναζιστικές οργανώσεις. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία το Μάρτιο του 1938, ο Άιχμαν δημιούργησε το Κεντρικό Γραφείο Μετανάστευσης Εβραίων στη Βιέννη, το οποίο από τον Αύγουστο του 1938 έως τον Ιούνιο του 1939 «διευκόλυνε» τη μετανάστευση 110.000 Εβραίων της Αυστρίας. Το γραφείο της Βιέννης γνώρισε τέτοια επιτυχία στις προσπάθειές του να προωθήσει την εξαναγκασμένη μετανάστευση που αποτέλεσε υπόδειγμα για το μετέπειτα Κεντρικό Γραφείο Μετανάστευσης Εβραίων ολόκληρου του Ράιχ. Μετά την ίδρυση του Κεντρικού Γραφείου Ασφαλείας του Ράιχ τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Άιχμαν μετατέθηκε στην Γκεστάπο και τοποθετήθηκε επικεφαλής των τμημάτων, τα οποία είχαν ως αντικείμενο τον εκτοπισμό των Εβραίων και άλλες «εβραϊκές υποθέσεις». Από τη νέα αυτή θέση ο Άιχμαν διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη μεταφορά περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων Εβραίων από διάφορα μέρη της Ευρώπης προς τα στρατόπεδα θανάτου και άλλες τοποθεσίες εκτελέσεων στην κατεχόμενη Πολωνία και την κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση.

Τον Ιανουάριο του 1942 ο Άιχμαν συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βάνζεε κατά την οποία σχεδιάστηκε η εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης. Ο Άιχμαν και το επιτελείο του οργάνωσαν το σύστημα μεταφορών εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων από τη Σλοβακία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Το 1943 και το 1944 σχεδίασαν τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ελλάδας, της βόρειας Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Μόνο στην Ουγγαρία ο Άιχμαν ασχολήθηκε προσωπικά με τη διαδικασία εκτοπισμού. Από τα τέλη Απριλίου 1944 έως τις αρχές Ιουλίου ο Άιχμαν και το επιτελείο του επέβλεψαν τη μεταφορά περίπου 440.000 Εβραίων της Ουγγαρίας προς τα στρατόπεδα θανάτου.

Με τη λήξη του πολέμου ο Άιχμαν συνελήφθη από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, όμως το 1946 δραπέτευσε. Με τη βοήθεια στελεχών της Καθολικής Εκκλησίας διέφυγε στην Αργεντινή όπου έζησε κάτω από το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλέμεντ. Το 1960 πράκτορες της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ απήγαγαν τον Άιχμαν και τον μετέφεραν στο Ισραήλ για να δικαστεί. Η δίκη του από δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αναθέρμανε το διεθνές ενδιαφέρον για το Ολοκαύτωμα. Στις 15 Δεκεμβρίου 1961, ο Άιχμαν κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά του Εβραϊκού λαού. Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού τα μεσάνυχτα της 31 Μαΐου προς 1 Ιουνίου 1962. Αυτή ήταν η μοναδική περίπτωση κατά την οποία το Κράτος του Ισραήλ επέβαλε τη θανατική ποινή˙ η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του διασκορπίστηκε στη θάλασσα.