Adolf Eichmann (rövidített cikk)

Adolf Eichmann egyike volt azoknak, akik központi szerepet játszottak az európai zsidóság deportálásában a holokauszt idején. Bár Németországban született, családjával együtt még gyermekkorában Ausztriába költözött. 1932-ben csatlakozott az osztrák nemzetiszocialista párthoz, illetve az SS-hez, és gyorsan haladt előre a náci szervezetek ranglétráján. Miután a németek 1938 márciusában bekebelezték Ausztriát, Bécsben megszervezte a Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát, amely 1938 augusztusa és 1939 júniusa között 110 000 ausztriai zsidó emigrációját „segítette elő”. A bécsi hivatal kényszeremigrációs erőfeszítései olyan sikeresnek bizonyultak, hogy működése birodalmi szintű modellé vált. A Birodalmi Biztonsági Főhivatal 1939. szeptemberi megalapítása után Eichmann a Gestapóhoz került, és a deportálásokért és egyéb „zsidó ügyekért” felelős ügyosztályok vezetője lett. Új pozíciója révén ő irányította azt a rendszert és folyamatot, amely több, mint 1,5 millió európai zsidót a megszállt Lengyelország és Szovjetunió területein működő különböző haláltáborokba és egyéb vesztőhelyekre juttatott.

1942 januárjában Eichmann részt vett a wannseei konferencián, ahol az európai zsidók megsemmisítésének végrehajtási tervét dolgozták ki. A vezérkarával szlovák, holland, francia és belga zsidók százezreinek deportálását szervezte meg, majd 1943-ban és 1944-ben a görög, észak-olasz és magyar zsidókét. Személyesen azonban csak Magyarországon vett részt a folyamatok lebonyolításában: 1944. április végétől július elejéig segítőivel mintegy 440 000 magyar zsidó elhurcolását felügyelte a különböző haláltáborokba.

A háború végén Eichmann amerikai fogságba került, azonban 1946-ban sikerült megszöknie. Később katolikus egyházi hivatalnokok segítségével Argentínába menekült, ahol Ricardo Klement álnéven élt. 1960-ban az Izraeli Biztonsági Szolgálat ügynökei elrabolták, és Izraelbe szállítva bíróság elé állították: ez a Jeruzsálemben lefolytatott per nemzetközi érdeklődést keltett a holokauszt témája iránt. 1961. december 15-én Eichmannt bűnösnek ítélték a zsidó nép ellen elkövetett tetteiért, és 1962. május 31-én éjfélkor felakasztották. Ez volt az egyetlen olyan alkalom, amikor Izrael állama élt a halálbüntetés eszközével. Eichmann hamvait a tengerbe szórták.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.