Φιλμ

Η Ιαπωνία επιτίθεται στο Περλ Χάρμπορ

Ενώ οι Ιάπωνες διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον διαπραγματεύονταν με τον υπουργό Εξωτερικών Cordell Hull, ιαπωνικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τη ναυτική βάση στο Περλ Χάρμπορ. Η οργή των Αμερικανών για την αιφνιδιαστική αυτή επίθεση ξεπέρασε το αίσθημα απομονωτισμού και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο στην Ιαπωνία την επόμενη ημέρα.

Καταγραφή

[Μουσική εισαγωγή] 7 Δεκεμβρίου 1941, μια ημέρα αίσχους. Ενώ ακόμη οι Ιάπωνες διπλωμάτες διαβουλεύονταν με τον υπουργό Εξωτερικών Hull σχετικά με τα μέτρα της ειρήνης, ιαπωνικά αεροσκάφη εφορμούσαν στο Περλ Χάρμπορ. Η εικονογραφική αυτή καταγραφή περιλαμβάνει τόσο αμερικανικές ταινίες όσο και εικόνες που ελήφθησαν από τον εχθρό κατά τον βομβαρδισμό της ναυτικής βάσης, στο Wheeler Field, σε ιδιωτικές κατοικίες και σχολεία. Στην επίθεση έλαβαν μέρος εκατό ιαπωνικά αεροσκάφη και μερικά μίνι υποβρύχια. Μέσα σε μία ώρα και πέντε λεπτά καταστράφηκε ολοσχερώς το θωρηκτό «Arizona», ενώ τέσσερα άλλα θωρηκτά υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τρία άλλα θωρηκτά και τρία ταχύπλοα σκάφη υπέστησαν μικρότερες ζημιές. Σχεδόν διακόσια αεροσκάφη καταστράφηκαν. Στην κόλαση του Κυριακάτικου αυτού πρωινού, ο Στόλος του Ειρηνικού έμοιαζε να έχει πλήρως ακινητοποιηθεί από την ύπουλη επίθεση. Στην καταστροφή αυτή προστέθηκαν και σχεδόν τρεις χιλιάδες θύματα[ήχος από βόμβες που εκρήγνυνται]. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο μέσα σε λίγες ώρες.


Ετικέτες


  • National Archives - Film

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.