Történelmi filmfelvétel

Japán megtámadja Pearl Harbort

Miközben japán diplomaták Washington fővárosban Cordell Hull amerikai külügyminiszterrel tárgyaltak, japán repülőgépek lebombázták a Pearl Harbor-i haditengerészeti támaszpontot. A meglepetésszerű támadás felháborította az amerikai közvéleményt háttérbe szorítva az elszigetelődéspárti érzéseket, és az Egyesült Államok a következő napon hadat üzent Japánnak.

szöveg

[Bevezető zene] 1941. december 7., a gyalázat napja. Miközben japán diplomaták Hull külügyminiszterrel egyeztettek a békét megőrizni hivatott intézkedésekről, japán repülőgépek csaptak le Pearl Harborra. Ez a képanyag amerikai filmeket, valamint olyan fényképeket is tartalmaz, amelyeket az ellenség akkor készített, miközben halálos rakományát a tengerészeti támaszpontra, a Wheeler Fieldre, polgári otthonokra és iskolákra szórta. Száz japán repülőgép és számos kis méretű tengeralattjáró vett részt a támadásban. Egy óra és öt perc leforgása alatt az Arizona csatahajó teljesen elpusztult, négy másik pedig súlyosan megsérült. További három csatahajó és három cirkáló kisebb károkat szenvedett. Közel kétszáz repülőgép semmisült meg. A vasárnap reggeli pokolban úgy tűnt, hogy az orvtámadás teljesen megbénította a csendes-óceáni flottát. A halottak közel háromezres száma tovább súlyosbította a katasztrófát [robbanó bombák hangja]. Az Egyesült Államok néhány órán belül hadat üzent.


Bejelölések


  • National Archives - Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.