Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξεκινώντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συντρίβοντας γρήγορα την πολωνική συνοριακή άμυνα, οι γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν προς τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Αυτό το απόσπασμα από τα γερμανικά επίκαιρα δείχνει τις γερμανικές δυνάμεις εν δράσει κατά την εισβολή στην Πολωνία. Η Βαρσοβία συνθηκολόγησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1939.
Προβολή ΑντικειμένουΟ Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939 και ολοκληρώθηκε με τη νίκη των συμμάχων στην Ευρώπη και τη γερμανική παράδοση τον Μάιο του 1945. Η 8η Μαΐου ανακηρύχθηκε Ημέρα νίκης στην Ευρώπη. Σε αυτά τα πλάνα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρι Τρούμαν, κηρύσσει επίσημα τη νίκη στην Ευρώπη και υπόσχεται να συνεχίσει τον πόλεμο στην περιοχή του Ειρηνικού μέχρι την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.
Προβολή ΑντικειμένουΕνώ οι Ιάπωνες διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον διαπραγματεύονταν με τον υπουργό Εξωτερικών Cordell Hull, ιαπωνικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τη ναυτική βάση στο Περλ Χάρμπορ. Η οργή των Αμερικανών για την αιφνιδιαστική αυτή επίθεση ξεπέρασε το αίσθημα απομονωτισμού και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο στην Ιαπωνία την επόμενη ημέρα.
Προβολή ΑντικειμένουΤη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου 1940, σχεδόν 500 γερμανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στη βρετανική βιομηχανική πόλη Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία. Τα βομβαρδιστικά έριξαν 150.000 εμπρηστικές βόμβες και περισσότερους από 500 τόνους εκρηκτικών ταχύτατης εκτόνωσης. Η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, καθώς και 12 εργοστάσια κατασκευής οπλισμού και τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ. Το βίντεο αυτό δείχνει σκηνές από την επόμενη ημέρα της επίθεσης. Ο βομβαρδισμός του Κόβεντρι έγινε για τη Βρετανία σύμβολο της αγριότητας του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου.
Προβολή ΑντικειμένουΗ γερμανική εκστρατεία προς τη Δύση στις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία έσπασε τις γραμμές των Συμμάχων. Μέσα σε έξι εβδομάδες, η Βρετανία απέσυρε τις δυνάμεις της από την ήπειρο και η Γαλλία ζήτησε συνθηκολόγηση με τη Γερμανία. Το Παρίσι, η γαλλική πρωτεύουσα, περιήλθε στους Γερμανούς στις 14 Ιουνίου 1940. Σε αυτό το βίντεο, οι θριαμβεύτριες γερμανικές δυνάμεις υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στις Βερσαλλίες και στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Οι Βερσαλλίες, η παραδοσιακή κατοικία των Γάλλων βασιλέων, είχε βαθύ συμβολισμό για τους Γερμανούς: Εκεί πραγματοποιήθηκε η διακήρυξη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871, καθώς και η υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών είχε επιβάλει ταπεινωτικούς όρους ειρήνης στη Γερμανία μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Παρίσι θα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως το 1944.
Προβολή ΑντικειμένουΓερμανικά στρατεύματα κατέφθασαν σε περιοχές της Βαρσοβίας στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου του 1939. Κατά την πολιορκία της Βαρσοβίας από τους Γερμανούς, η πόλη υπέστη μεγάλες ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού. Η Βαρσοβία παραδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου. Εδώ, τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Βαρσοβία. Τα πλάνα αυτά προέρχονται από την ταινία "Ιστορία μιας πόλης", που γυρίστηκε από μια μυστική πολωνική κινηματογραφική μονάδα.
Προβολή ΑντικειμένουΤμήμα της ομιλίας με την οποία ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να κηρύξει τον πόλεμο στην Ιαπωνία μετά την ξαφνική επίθεση της προηγούμενης ημέρας στο Περλ Χάρμπορ.
Προβολή ΑντικειμένουΠαρά το γεγονός ότι υφίστατο πίεση λόγω του ισχυρού αισθήματος απομονωτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Ρούζβελτ ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει τη δημοκρατική Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Αν και υποσχέθηκε οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ουδέτερες στον ευρωπαϊκό πόλεμο, ο Ρούζβελτ διέταξε την ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού και δεσμεύτηκε –όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελούσαν «το μεγάλο οπλοστάσιο της δημοκρατίας». Το Μάρτιο του 1941, το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο περί Εκμισθώσεως και Δανεισμού (Lend-Lease) για βοήθεια προς τη Βρετανία. Η Βρετανία τελικά έλαβε περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν εν τέλει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την ξαφνική επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Προβολή ΑντικειμένουWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.