Φιλμ

Η σημαία με τη σβάστικα υψώνεται στις Βερσαλλίες και το Παρίσι

Η γερμανική εκστρατεία προς τη Δύση στις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία έσπασε τις γραμμές των Συμμάχων. Μέσα σε έξι εβδομάδες, η Βρετανία απέσυρε τις δυνάμεις της από την ήπειρο και η Γαλλία ζήτησε συνθηκολόγηση με τη Γερμανία. Το Παρίσι, η γαλλική πρωτεύουσα, περιήλθε στους Γερμανούς στις 14 Ιουνίου 1940. Σε αυτό το βίντεο, οι θριαμβεύτριες γερμανικές δυνάμεις υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στις Βερσαλλίες και στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Οι Βερσαλλίες, η παραδοσιακή κατοικία των Γάλλων βασιλέων, είχε βαθύ συμβολισμό για τους Γερμανούς: Εκεί πραγματοποιήθηκε η διακήρυξη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871, καθώς και η υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών είχε επιβάλει ταπεινωτικούς όρους ειρήνης στη Γερμανία μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Παρίσι θα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως το 1944.

Καταγραφή

Η σημαία με τη σβάστικα κυματίζει πάνω από το κάστρο των Βερσαλλιών, εκεί που το 1871 η γερμανική μοίρα διαμορφώθηκε, εκεί που το 1918 η γερμανική ταπείνωση επιβεβαιώθηκε. Το Παρίσι, ο διακαής πόθος, είναι δικό μας. Η καρδιά και η ψυχή της Γαλλίας, το κέντρο της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, η γενέτειρα της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, βρίσκεται πλέον σε γερμανικά χέρια. Η στρατιωτική σημαία του Ράιχ υψώνεται στον Πύργο του Άιφελ.


  • National Archives - Film
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.