Φιλμ

Ο Ρούζβελτ ανακοινώνει βοήθεια προς τη Βρετανία

Παρά το γεγονός ότι υφίστατο πίεση λόγω του ισχυρού αισθήματος απομονωτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Ρούζβελτ ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει τη δημοκρατική Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Αν και υποσχέθηκε οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ουδέτερες στον ευρωπαϊκό πόλεμο, ο Ρούζβελτ διέταξε την ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού και δεσμεύτηκε –όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελούσαν «το μεγάλο οπλοστάσιο της δημοκρατίας». Το Μάρτιο του 1941, το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο περί Εκμισθώσεως και Δανεισμού (Lend-Lease) για βοήθεια προς τη Βρετανία. Η Βρετανία τελικά έλαβε περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν εν τέλει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την ξαφνική επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Καταγραφή

Αν η Μεγάλη Βρετανία ηττηθεί, οι δυνάμεις του Άξονα θα ελέγχουν την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και τα διεθνή ύδατα. Και θα είναι σε θέση να στρέψουν πανίσχυρες στρατιωτικές και ναυτικές μονάδες εναντίον αυτού του ημισφαιρίου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλοι εμείς οι Αμερικανοί θα ζούμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Πλέον γνωρίζουμε ότι ένα έθνος μπορεί να έχει ειρήνη με τους Ναζί μόνο με το τίμημα της ολικής παράδοσης. [Οι] λαοί της Ευρώπης που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους δεν μας ζητούν να δώσουμε τη δική τους μάχη. Μας ζητούν πολεμικό υλικό -τα αεροπλάνα, τα άρματα μάχης, το όπλα, τα φορτηγά πλοία που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν για την ελευθερία τους και την ασφάλειά μας. Δεν υπάρχει κανένα αίτημα για αποστολή αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος έξω από τα σύνορά μας. Κανένα μέλος της κυβέρνησής σας δεν έχει σκοπό να στείλει τέτοιες δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε το μεγάλο οπλοστάσιο της δημοκρατίας. Για εμάς, αυτό είναι εξίσου πιεστική ανάγκη με τον ίδιο τον πόλεμο.


Ετικέτες


  • National Archives - Film

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.