Φιλμ

Ο Τρούμαν κηρύσσει επίσημα τη νίκη στην Ευρώπη

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939 και ολοκληρώθηκε με τη νίκη των συμμάχων στην Ευρώπη και τη γερμανική παράδοση τον Μάιο του 1945. Η 8η Μαΐου ανακηρύχθηκε Ημέρα νίκης στην Ευρώπη. Σε αυτά τα πλάνα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρι Τρούμαν, κηρύσσει επίσημα τη νίκη στην Ευρώπη και υπόσχεται να συνεχίσει τον πόλεμο στην περιοχή του Ειρηνικού μέχρι την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

Καταγραφή

Οι στιγμές που βιώνουμε είναι κρίσιμες, αλλά και γεμάτες δόξα. Μακάρι ο Ρούσβελτ να ζούσε για να έβλεπε αυτήν την ημέρα. Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ με πληροφορεί ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας έχουν παραδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Οι σημαίες της ελευθερίας κυματίζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα χτυπήματα μας δεν θα σταματήσουν έως ότου οι ιαπωνικές στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις καταθέσουν τα όπλα τους σε άνευ όρων παράδοση. Το χρέος μας προς τον Θεό, τους νεκρούς μας και τα παιδιά μας μπορούμε να το εξοφλήσουμε μόνο με αδιάκοπη αφοσίωση στις ευθύνες που μας περιμένουν στο μέλλον. Αν μπορούσα να σας δώσω ένα μόνο σύνθημα για τους επόμενους μήνες, αυτό θα ήταν "δουλειά, δουλειά, και περισσότερη δουλειά".


Ετικέτες


  • Grinberg Archives

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.